La începutul lunii martie vor începe, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, cursurile de formare a subofițerilor MApN din zona de informații.

Ministerul Apărării Naţionale a anunțat la mijlocul lui ianuarie că va organiza un curs de formare a subofiţerilor în activitate – arma Informaţii pentru apărare, specialitatea Informaţii militare, anul şcolar 2020-2021. Astfel, au fost scoase la concurs 21 de locuri pentru subofițeri și pot candida SGP (soldaţi/gradaţi profesionişti) atât în activitate, cât şi civili, dar şi din structurile de informaţii ale MApN.

Au fost 5 locuri repartizate în unităţi militare ale Statului Major al Forţelor Terestre pentru care pot candida şi militari, dar şi civili. Apoi alte 16 locuri pentru structurile de informaţii ale MApN, repartizate în unităţi militare din Bucureşti (8), Piteşti (6) şi Oradea (2) care au putut fi acceste exclusiv de militari. Vârsta maximă a candidaţilor a fost militată la 45 de ani, împliniţi la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare care durează 5 luni şi se desfăşoară la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”.

Candidaţii s-au putut înscrie până pe 22 ianuarie la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Între 25 şi 29 ianuarie s-a derulat selecţia aptitudinală a candidaţilor înscrişi (evaluare psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală), iar cei declaraţi „Admis” vor trece prin testarea medicală. Candidaţii declaraţi „Apt” la examinarea medicală vor avea cel mult două săptămâni pentru întocmirea dosarelor. De altfel, în intervalul 22-26 februarie se va realiza ierarhizarea candidaţilor, iar cursurile efective sunt demarate la începutul lunii martie.

Conform unor surse militare, citate de adevarul.ro, la fel ca în cazul operatorilor de la Forțele pentru Operații Speciale, solda subofițerilor de informații militare nu este de neglijat. Aceasta s-ar ridica la aproximativ 3.200 de lei net. Mai mult, în misiunile în teatrele de operații externe, subofițerii de la informații militare primesc o recompensă materială suplimentară, proporțională cu riscurile la care se expun. Spre exemplu, pe perioada executării unei misiuni în teatrul din Afganistan, aceștia primesc o soldă dublă, dar și o diurnă de aproximativ 70 de euro pe zi. Astfel, câștigul lunar al unui subofițer de la informații militare aflat într-un teatru de operații extern se ridică la circa 6.000 de lei, la care se mai adaugă ceva mai mult de 2.000 de euro din diurnă.

După finalizarea cursurilor, militarii vor ajunge în Brigada de Informații Militare „Mareșal Alexandru Averescu” din subordinea Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Unitatea s-a înființat la 01.09.2010, prin transformarea batalionaelor HUMINT (human intelligence), IMINT (imagery intelligence) și SIGINT (signals intelligence) deja existente, ca o necesitate obiectivă în evoluția informațiilor pentru apărare și întărirea sprijinului cu informații a factorilor de decizie la nivel tactic și îndeplinirea obligațiilor asumate de România în cadrul coalițiilor multinaționale. Militarii români din Brigada de Informații au fost și sunt pregătiți cu ajutorul unor instructori din SUA, Marea Britanie, Turcia și Israel.

De la înființare și până în prezent, militarii din cadrul Brigăzii de Informații Militare au desfășurat misiuni în teatrul de operații din Afganistan în sprijinul operațiilor conduse de NATO în cadrul coalițiilor multinaționale, precum și pentru protecția contingentelor naționale participante la misiuni.

Sursă foto: facebook.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.