Reuters: Finlanda şi Suedia ar putea solicita aderarea la NATO în următoarele zile
www.shutterstock.com

ACTUALIZARE ȘTIRE: Președintele și premierul Finlandei au anunțat joi dimineață sprijinul lor pentru aderarea țării la NATO, potrivit CNN.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat astăzi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Cererea Finladei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța nord-atlantică urmând să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Știre inițială

Mişcarea ar putea fi o condiţie prealabilă pentru o prezenţă militară sporită în regiune, au spus surse ale agenţiei.

Finlanda îşi poate anunţa oficial intenţia de a se alătura NATO încă de joi, iar Suedia va urma probabil exemplul în curând, potrivit Reuters.

Se aşteaptă ca aliaţii NATO să aprobe rapid aderarea acestor ţări, au declarat cinci oficiali, agenţiei. Această mişcare este de aşteptat să fie o condiţie prealabilă pentru o prezenţă militară sporită în regiune în cursul anului de după ratificare.

După cum s-a raportat anterior, o analiză interpartitică a situaţiei în domeniul politicii de securitate va fi gata în Suedia pe 13 mai, Partidul Muncitorilor Social Democraţi din Suedia (SDRPS), aflat la guvernare, urmând să decidă aderarea la NATO pe 15 mai. Mulţi membri ai SDRPSH, inclusiv prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, în lumina situaţiei din Ucraina, sunt în favoarea renunţării la politica de nealiniere şi a aderării Regatului la alianţă.

În Finlanda, majoritatea deputaţilor parlamentului s-au pronunţat deja în favoarea aderării republicii la bloc. O posibilă decizie cu privire la oferta Helsinki-ului va fi luată în comun de Preşedinte şi Guvern.

Miercuri, postul de televiziune finlandez YLE, citând Biroul preşedintelui Finlandei, a raportat că preşedintele Sauli Niinistö şi prim-ministrul Sanna Marin îşi vor anunţa poziţia cu privire la apartenenţa ţării la NATO într-un comunicat de presă comun care va fi publicat joi. Este de aşteptat ca declaraţia Preşedintelui şi a Primului Ministru să deschidă calea unor declaraţii pozitive din partea grupurilor parlamentare cu privire la problema aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.