Armata rusă a început bombardamentele grele asupra unor mari orașe din Ucraina, iar locuitorii trăiesc într-o stare de permanentă teroare.
Orașul Harkov din estul Ucrainei este sub focul armatei ruse de câteva zile. Luni, 28 februarie, rușii au bombardat din nou, puternic, zonele rezidențiale și infrastructura civilă a orașului, iar suburbiile Harkovului s-au transformat în ruine.
Primarul Igor Terekhov a remarcat că ceea ce se întâmplă la Harkov este un „război care vizează distrugerea oamenilor”. Numărul exact al victimelor și răniților în urma bombardamentelor este greu de estimat, deoarece operațiunile de salvare și blocaje sunt încă în desfășurare în diverse zone.
În ultima perioadă mai multe vocii au afirmat că Rusia a folosit sisteme de lansare multiple care trag un număr mare de rachete nedirijate în zone rezidențiale din Ucraina.
De asemenea, există dovezi că unele dintre aceste multe rechete au conținut muniții cu dispersie.
„Este relevant faptul că sunt rachete neghidate și puneți cantități uriașe de exploziv puternic într-o zonă civilă dens populată”, a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 dr. Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestre și al științelor militare la Royal United Services Institute.
Primarul oraşului ucrainean Herson a declarat, în noaptea e luni spre marţi, că Armata rusă este la „porțile” orașului.
„La porţile Hersonului, armata rusă a instalat puncte de control. Este dificil de spus cum va evolua situaţia”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul, Igor Kolihaev.
Armata rusă plănuia să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei – Kiev, Harkov şi Herson – într-o „operaţiune specială” de două zile, dar blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe, a relatat luni agenţia de presă Unian, citând surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.
Postul independent de televiziune Nexta TV a publicat o imagine dintr-un adăpost anti-bombe unde câteva mame au grijă de bebelușii mutați cu pătuțuri și jucării pe termen lung.
Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe sfidează încă o dată realitatea și acuză Uniunea Europeană că utilizează un limbaj orwellian, deși tocmai Rusia continuă să suțină că nu există război în Ucraina și numește invazia ”operațiune militară de denazificare”.