Echipajul Fregatei „Regina Maria” a avut parte de o săptămână plină cu activități de instruire pe mare. După plecarea din portul turcesc Aksaz, fregata a intrat în scenariul Exercițiului multinațional „MAVI BALINA 20”. Exercițiul a fost condus de Forțele Navale ale Turcei și a reprezentat cel mai mare exercițiu de luptă împotriva submarinelor, desfășurat în acest an, în Marea Mediterană, au precizat joi (05.11.2020) Statul Major al Forțelor Navale într-un comunicat.

Construit pe mai multe etape, scenariul a reprezentat o reală provocare pentru echipajul navei militare românești, dar și o oportunitate de a demonstra, atât nivelul înalt de pregătire, cât și gradul ridicat de interoperabilitate dintre Forțele Navale Române și celelalte state NATO.

Considerat multă vreme o armă infailibilă, cu un efect dezastruos pentru platformele navale, submarinul a fost nevoit să recunoască capacitatea efortului conjugat al armatelor partenere, participante la „MAVI BALINA 20”.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, ultima zi a exercițiului a venit cu o nouă provocare majoră, și anume, manevra de reaprovizionare cu combustibil pe mare, pe care Fregata „Regina Maria” a executat-o alături de nava spaniolă „Patino”, simultan cu fregata „Alvaro de Bazar”. Este o manevră cu un grad ridicat de risc, pentru că navele navighează una lângă alta, cu distanță între ele de 40-50 de metri și la o viteză de 12 noduri, aproximativ 22 km/h.

Exercițiul „MAVI BALINA 20” a fost un real succes, a reușit, prin succesiunea rapidă de secvențe, să creeze un cadru cât mai real, dând, astfel, posibilitatea tinerilor marinari, care erau pentru prima dată la o astfel de misiune, să-și pună în practică cunoștințele acumulate în școli, iar membrilor echipajului mai vechi să-și demonstreze experiența. Sub directa îndrumare a comenzii navei, întregul personal ambarcat a reușit să-și atingă obiectivele și la sfârșitul exercițiului să poată raporta „Misiune îndeplinită!”, se mai arată în comunicat.

Forțele Navale Române contribuie cu resursă umană și nave de luptă la implementarea măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi de apărare, la granițele maritime și fluviale din sud-estul Alianței, consolidând statutul țării noastre de furnizor de securitate, prin misiunile executate de către marinarii militari români.

Sursă foto: rumaniamilitary.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.