Kievul acuză Moscova că prin manevrele militare pe care le va desfășura în Marea Neagră și Azov a făcut „imposibilă” navigația în apele din apropierea coastei de sud a Ucrainei, transmite Reuters. Exercițiile navale sunt „foarte asemănătoare cu pregătirile unei blocade maritime a porturilor ucrainene”.

Rusia va bloca accesul navelor ucrainene spre strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, perturbându-se navigaţia acestora de-a lungul celei mai mari părţi a coastei ucrainene.

Interdicţia urmează să intre în vigoare la 13 februarie, 21:00 (ora Kievului), urmând să dureze până pe 19 februarie, la aceeaşi oră.

Zonele de suprapunere ale Rusiei în Mările Negre și Azov
Zone restricționate de Rusia în Mările Negre și Azov

Şase nave de desant ruseşti din cadrul flotelor Nordului şi din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraş-port în peninsula anexată de Rusia, Crimeea, unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în vederea actualelor manevre. Acestea au venit din Marea Mediterană.

Rusia a anunţat încă de luna trecută că Forţele sale maritime vor organiza o serie de exerciţii de amploare implicând toate flotele sale în ianuarie şi februarie, de la Pacific la Atlantic, în cea mai recentă demonstraţie de forţă pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina.

Acţiunile Rusiei „demonstrează o nerespectare flagrantă a regulilor şi principiilor dreptului internaţional”, a subliniat Ministerul de Externe ucrainean, menţionând că autorităţile de la Kiev vor colabora cu partenerii lor pentru a pregăti un răspuns.

„Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei sunt inacceptabile”, se mai spune în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.