Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin miercuri, 12 octombrie, la Astana, în marja unui summit regional în capitala kazahă, a declarat pentru AFP un oficial turc, transmite Le Figaro.

Turcia, care menține o poziție neutră de la începutul invaziei rusești în Ucraina, s-a oferit în trecut să medieze în discuțiile dintre Kiev și Moscova, cu care întreține relații bune.

Recep Tayyip Erdogan, care nu a comentat încă loviturile rusești de luni în Ucraina, soldate cu cel puțin 19 morți și 100 de răniți, a declarat că abordarea „echilibrată” a Ankarei în acest conflict este apreciată de Occident. Șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, a avut luni o discuție telefonică după ultimele atacuri rusești, a declarat o sursă diplomatică turcă, fără a da detalii.

Președinții turc și rus s-au întâlnit în marja unui summit regional desfășurat luna trecută în Uzbekistan.

Recep Tayyip Erdogan speră să îi aducă pe Vladimir Putin și pe omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky la masa negocierilor pentru discuții de pace, pe care părțile beligerante nu par să le dorească, dar despre care oficialii turci spun că sunt esențiale și realiste.

Deși este membră a NATO, Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Recep Tayyip Erdogan, care se confruntă cu o situație economică dificilă înainte de alegerile din iunie, dorește să extindă comerțul cu Moscova.

Cu toate acestea, sub presiunea Statelor Unite, Ankara a anunțat luna trecută că ultimele trei bănci turcești care mai acceptau carduri bancare rusești au decis să renunțe. Decizia a fost luată după săptămâni de avertismente din ce în ce mai urgente din partea Washingtonului că Turcia ar trebui să își limiteze relațiile economice cu Rusia sau riscă să fie supusă la rândul ei la sancțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.