Drapelul francez, faimosul Albastru-Alb-Roşu, a fost modificat de preşedintele Emmanuel Macron. Dacă albul şi roşul nu s-au schimbat deloc, albastrul nu mai este acelaşi din iulie 2020, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

O schimbare care a trecut neobservată de majoritatea oamenilor, dar care este în dezbatere în prezent. Acum, albastrul de pe drapel se apropie mai mult de bleumarin, pe când înainte avea o nuanţă cobalt.

Această decizie luată de Emmanuel Macron a fost se pare încurajată de directorul operaţiunilor de la Palatul Élysée Arnaud Jolens, şi de consilierul pentru memorie al preşedintelui, Bruno Roger-Petit, explică şeful serviciului politic de la Europe 1, Louis de Raguenel.

Această nuanţă de albastru aminteşte de drapelul francez dinainte de 1976. Preşedintele de atunci, Valéry Giscard d’Estaing, a ales să facă mai deschis albastrul care era cel al Revoluţiei, explică Europe 1, un mod de a-l armoniza mai mult cu drapelul european.

Pe site-ul France Info, aflăm că această decizie este legitimă pentru un şef de stat. „Asta face parte dintr-un anumit număr de privilegii. În Franţa, preşedinţia Republicii este un fel de monarhie republicană”, a declarat istoricul Jean Garrigues. Emmanuel Macron are deci dreptul să modifice un însemn naţional.

Sursă foto: News.com

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.