Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai apropiați aliați arabi ai SUA, instruiesc militari și ofițeri de informații sirieni și oferă ajutor financiar facilităților civile deținute de guvernul din Damasc, arată un raport. Emiratele Arabe Unite (EAU) au întrerupt relațiile diplomatice cu Damasc la începutul războiului civil din Siria, în 2011. Dar relațiile dintre cele două țări au fost restabilite în 2018, când regatul petrolului și-a redeschis ambasada în capitala Siriei.

Potrivit unei anchete a publicației arabe de limbă franceză Orient XXI, Abu Dhabi a început să ofere asistență logistică, tehnică și financiară guvernului sirian la scurt timp după ce ambasada Emiratelor a fost redeschisă în Damasc. Orient XXI arată că instructorii EAU pregătesc în prezent aproximativ 40 de ofițeri de informații sirieni. Dintre aceștia, 31 sunt subofițeri, iar cel puțin 8 sunt ingineri în tehnologia informației și sisteme de comunicații.

Un alt grup de instructori ai Emiratelor se presupune că antrenează membri ai armatei siriene, printre care și cel puțin cinci piloți pentru aeronave de luptă. Piloții participă în prezent la un curs cu toate cheltuielile plătite de Khalifa bin Zayed Air College (KBZAC) din cadrul Forțelor Aeriane din EAU. Orient XXI mai precizează că durata cursurilor variază de la 60 de zile la un an și sunt supravegheate de serviciile de informații ale guvernului sirian.

Misiunea de supraveghere a procesului de instruire de la Khalifa bin Zayed Air College este condusă de vărul președintelui sirian Bashar al-Assad, locotenent-colonelul Jihad Barakat, care anterior comandase unitățile paramilitare siriene. Washingtonul a încercat de mai multe ori să îl ucidă pe Barakat.

Investigația celor de la Orient XXI susține, de asemenea, că Emiratele au oferit ajutor financiar, medical și alimentar pentru spitale și centre de asistență din Damasc și alte regiuni ale țării, care sunt controlate de forțele lui al-Assad. EAU au ajutat deja la reconstrucția mai multor clădiri publice, centrale electrice și instalații de apă din Damasc, care au fost avariate în timpul războiului, mai scrie Orient XXI.

Oficial, guvernul sirian este supus unui amplu embargo din partea Ligii Arabe, din care EAU fac parte. În plus, presupusa asistență a Emiratelor pentru guvernul sirian pare să încalce direct sancțiunile generale impuse Siriei de către SUA. Anul trecut, Washingtonul a prezentat Legea privind protecția civilă din Siria (Legea Caesar), o legislație de anvergură care are ca scop pedepsirea guvernelor din întreaga lume care oferă sprijin financiar sau material Damascului.

La 19.06.2020, guvernul american a amenințat pentru prima dată cu impunerea de sancțiuni în EAU, ca răspuns la sprijinul acordat guvernului sirian.

Sursă foto: warontherocks.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.