Directorul naţional pentru armament, Martin Sonderegger, şi managerul programului elveţian F-35A, Darko Savic, au semnat contractul de achiziţie, la data de 19 septembrie 2022, la sediul Armasuisse din Berna, se arată într-un comunicat al Lockheed Martin. Astfel, achiziţia a 36 de F-35A este convenită prin contract. Aeronavele vor fi livrate în perioada 2027-2030 şi vor înlocui actuala flotă de F/A-18 Hornets şi F-5 Tigers, anunță Monitorul Apărării.

„Achiziţionarea celor 36 de F-35A se ridică la 6,035 miliarde de franci elveţieni şi se încadrează, astfel, în limitele plafonului financiar maxim aprobat de electoratul elveţian. Directorul naţional pentru armament, Martin Sonderegger, şi managerul de program pentru achiziţia noului avion de luptă, Darko Savic, au semnat contractul. La rândul lor, autorităţile americane au semnat deja contractul de achiziţie”, continuă comunicatul.

„Pe lângă aeronavă, costurile de achiziţie ale F-35A acoperă şi echipamente specifice misiunii, armament şi muniţii, un pachet logistic, sisteme de planificare a misiunii, sisteme de antrenament şi instruire iniţială. În plus, sunt incluse şi costurile pentru integrarea în sistemul elveţian de comandă şi control, pentru serviciile de sprijin din partea industriei, o sumă  pentru situaţii de risc, inflaţia din ţara producătoare, SUA, precum şi TVA-ul la import”.

Elveţia achiziţionează avioanele prin intermediul „Foreign Military Sales” (FMS) de la guvernul SUA şi în aceleaşi condiţii pe care acesta le aplică şi pentru el însuşi. La rândul său, guvernul SUA realizează achiziţia prin intermediul propriului contract – vizibil pentru DDPS – cu compania producătoare Lockheed Martin. Preţurile şi condiţiile contractuale sunt definite în mod obligatoriu în acest contract şi sunt, de asemenea, puse în aplicare prin intermediul unei supervizări stricte.

„În plus, Elveţia şi SUA au negociat o clauză specifică şi au semnat o declaraţie separată care stabileşte caracterul de preţ fix al acordului. Acordul de offset a fost  încheiat în paralel cu contractul de achiziţii publice. Şeful programului Air2030, Peter Winter, şi managerul programului F-35, Darko Savic, au semnat, de asemenea, acordul de offset cu Lockheed Martin. Acesta constituie baza pentru ca producătorul american să poată derula afaceri de compensare cu industria elveţiană. În acest mod, companiile elveţiene primesc contracte cu un volum de aproximativ 2,9 miliarde de franci elveţieni”, mai transmit reprezentanţii Lockheed Martin.

Sursă foto: theguardian.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.