Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse, a votat o rezoluție de recunoaștere a independenței celor două autoproclamate republici populare, anunță Euronews.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei, a declarat înaintea votului că această chestiune este “extrem de importantă și are mize mari. Washingtonul alimentează tensiunile și furnizează arme Ucrainei, alături de țările europene, în timp ce Kievul continuă să încalce prevederile Acordului de la Minsk. Toate aceste lucruri reprezintă amenințări pentru viața rușilor care trăiesc în Donbas și Luhansk“.

Două proiecte pentru recunoașterea independenței republicilor au fost depuse în parlament, unul de către Partidul Comunist, iar celălalt de către “Rusia Unită“, partidul președintelui Putin. Diferența dintre cele propuneri legislative consta în faptul că prima făcea un apel direct către președintele Vladimir Putin să recunoască ”imediat” independența celor două regiuni, în timp ce cea de-a doua inițiativă urma să fie trimisă Ministerului de Externe al Rusiei și altor structuri guvernamentale ”pentru studiu și feedback”. După votul în parlament, purtătorul de cuvânt al instituției a declarat că ”deputații au decis să-i trimită o rezoluție Președintelui”.

Cele două regiuni controlate de separatiști proruși și-au autoproclamat independența în 2014, în timpul invaziei ruse în Crimeea. Decizia de astăzi a camerei inferioare a parlamentul din Rusia amplifică și mai mult tensiunile cu Ucraina.

Sursă foto: AFP/Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.