La 10.12.2020, ministrul oladez de interne, Kajsa Ollongren, a trimis o scrisoare Camerei Reprezentanților pentru a informa despre contracararea unei operațiuni de spionaj a Federației Ruse, realizată de Serviciul General de Informații și Securitate (AIVD).

Doi ruși, care foloseau acoperire diplomatică și care acționau în numele Moscovei ca ofițeri ai serviciul de informații externe rus, SVR, au fost expulzați din Olanda, arată AIVD într-un comunicat. Ambasadorul rus în Olanda a fost convocat de către ministrul olandez al afacerilor externe, care l-a informat că cei doi cetățeni ruși au fost desemnați persona non grata.

Într-o mișcare neobișnuită, AIVD a emis și o declarație de presă despre acest incident, în limba engleză. Serviciul de informații a lansat, de asemenea, imagini de pe camerele supraveghere, care arată cum unul dintre cei doi ofițeri SVR se întâlnea cu o sursă într-un parc și făceau schimb de materiale – potrivit celor prezentate la minutul 32 al videoclipului pe care îl puteți accesa aici.

Cele două persoane expulzate au fost acreditate oficial ca diplomați la ambasada rusă la Haga. Ministrul Ollongren spune că unul dintre cei doi ofițeri de informații SVR a construit o rețea „substanțială” de surse care lucrează în sectorul olandez de înaltă tehnologie.

Potrivit lui Erik Akerboom, directorul general al AIVD, agenția a detectat contacte „relativ intense” între surse și ofițerii SVR în zece cazuri. Ar fi implicate mai multe companii și un institut de învățământ, ale căror identități nu au fost dezvăluite. Ministrul Ollongren afirmă în scrisoarea sa că operațiunea de spionaj „a afectat foarte probabil organizațiile în care sursele sunt sau erau active și, prin urmare, economia și securitatea națională”.

Această nouă operațiune de spionaj dezvăluită nu este un caz singular din ultimii ani pe teritoriul olandez. Printre acestea se numără o operațiune GRU din 2018, care a vizat Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga, precum și un caz, în 2015, care a implicat un fizician rus ce lucra în domeniul opticii cuantice la Universitatea Tehnologică din Eindhoven, care a vândut informații serviciilor ruse.

Sursă foto: en24news.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.