Institutul Bálványos și Transylvania Inquiry au prezentat miercuri, 10 noiembrie, un sondaj reprezentativ la nivelul maghiarilor din Transilvania, realizat pe 1218 subiecți. Potrivit reprezentanților celor două organizații, Toró Tibor și Kiss Tamás, aproximativ 60% dintre maghiarii din Transilvania care au împlinit vârsta de 18 ani au solicitat cetățenia ungară, iar tot aproximativ 25% dintre maghiarii din Transilvania nu intenționează să solicite cetățenia ungară. 42% dintre maghiarii din Transilvania care au și cetățenia maghiară au declarat că ar partiicpa la alegerile parlamentare din Ungaria.

Doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România, şi numai 5%, că România este locul lor natal. Majoritatea respondenţilor au indicat că patria lor şi locul lor natal sunt Transilvania sau o altă regiune mai mică a acesteia, potrivit agenției maghiare MTI. Maghiarii din România consideră că patria lor, respectiv locul lor natal este, în primul rând, Transilvania (47%, respectiv 43%).

Unităţi teritoriale mai mici (Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat, o aşezare dată) s-au regăsit în 37% dintre răspunsurile oferite la întrebarea cu privire la patrie şi locul natal.

În privința preferințelor politice nu s-au înregistrat schimbări: 83%, marea majoritate, a maghiarilor din Transilvania cu cetățenie ungară ar vota cu FIDESZ, partidul lui Viktor Orban.

Din sondaj rezultă că respondenții sunt mai interesați de politica maghiară din Transilvania – 38%, după care de politica din Ungaria – 25% și doar 16% de politica din România.

94% dintre maghiarii din Transilvania îl cunosc pe Viktor Orbán, 89% îl sprijină, simpatizează cu acesta. Primul ministru al Ungariei îl devansează pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, care este cunoscut de 89% dintre maghiarii din Transilvania și simpatizat de 78% dintre aceștia.

Sursă foto: Mediafax

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

1 COMENTARIU

  1. Ei cu aceasta ocazie sunt și mai conștienți că n-au ce căuta în România și că se poate întoarce la radacinele lor din Câmpia Panoniei.
    In Ungaria pot vorbi ce limba doresc și pot trai după tradițiile și obiceiurile maghiare. Dar totuși apoi vine întrebarea – Daca nu vor fi mulțumiți nici acolo? 🤣

  2. Intrebările sunt prost/tendențios formulate. Iar interpretarea la fel. Păi, dacă oamenii afirmă că locul natal este Transilvania, asta înseamnă România. Ce nu e clar aici?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.