Potrivit unui comunicat al MApN din 13.05.2020, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a purtat marți (12.05.2020) o discuție telefonică cu secretarul apărării din SUA, Mark Esper. Pe agenda de discuții au fost incluse aspecte ce țin de măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus, dar și cooperarea în domeniul militar – în format bilateral și în interiorul NATO.

„În ceea ce privește relațiile militare bilaterale, a fost evidențiat ritmul dinamic de evoluție a acestora, asigurat în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Au fost analizate opțiunile privind evaluarea relațiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum și direcțiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă”, se arată în comunicatul ministerului.

Au fost, de asemenea, discutate aspecte privind securitatea în plan internațional și din regiunea Mării Negre. Din comunicat mai reiese faptul că o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN urmează să plece în misiune în curând pentru o perioadă de 14 zile, pentru a activități derulate în contextul pandemiei.

„A fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile”, precizează MApN.

Printre subiectele dezbătute s-au mai aflat acțiunile de dezinformare operate în această perioadă de Federația Rusă și China.

Sursă foto: twitter.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.