Experții sunt îngrijorați de faptul că talibanii ar putea căpăta acces la datele biometrice ale milioanelor de afgani, inclusiv cele colectate de SUA în campania militară de 20 de ani din Afganistan.

În încercarea de a evita acțiunile ostile ale talibanilor, afganii care au lucrat pentru americani și alte state occidentale ar fi distrus dovezi ale asocierii cu puterile străine, precum acte cu date de identificare, chitanțe care fac dovada unor plăți și alte documente care atestă colaborarea afganilor cu forțele străine.

Cu toate acestea, un articol recent care are la bază datele studiului unui cercetăror al Universității din Pennsylvania, Margaret Hu, avertizează că datele biometrice stocate pe serverele guvernului afgan ar putea oferi talibanilor toate dovezile de care au nevoie pentru a identifica foștii colaboratori ai SUA și nu numai. Descoperirea acestor date, spune Hu, ar putea însemna condamnarea la moarte a afganilor. Mai mult, o mare parte din datele respective au fost colectate cu sprijinul trupelor americane în utlimele două decenii.

Armata americană a început să colecteze date biometrice ale populației afgane încă din 2001. Până în 2007, forțele SUA colectau în mod regulat date biometrice în toată țara, folosind laptopuri și alte dispozitive electronice portabile echipate cu senzori de colectare a datelor biometrice. Bazele de date rezultate conțineau numele a câtorva milioane de afgani până în 2011. Hu spune că scopul Departamentului Apărării al SUA (DoD) a fost de a construi o bază de date biometrică masivă care să cuprindă cel puțin 80% din populația Afganistanului.

În ultimii ani, sistemul de colectare a datelor biometrice al armatei SUA a fost transferat și adoptat de guvernul afgan, care l-a folosit pentru a preveni frauda electorală, precum și pentru a verifica angajații guvernamentali. Întrebarea care se ridică acum este dacă talibanii vor avea acces la datele biometrice guvernamentale, după dispariția guvernului afgan și preluarea puterii de către militanții talibani.

Margaret Hu spune că este prea devreme pentru a spune cu siguranță dacă se va întâmpla acest lucru sau nu. Unele rapoarte indică faptul că talibanii – dintre care majoritatea provin din zone rurale – nu au cunoștințele tehnologice necesare pentru a accesa, căuta și utiliza bazele de date. Dar alte rapoarte, spune Hu, sugerează că unitățile de luptători talibani au început deja să folosească dispozitive biometrice pentru a localiza casele lucrătorilor guvernamentali și pentru a le inspecta în raidurile organizate fie dimineața devreme, fie noaptea târziu.

Sursă foto: newsquick24.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.