Pe parcursul vizitei oficiale a delegației MApN, din perioada 07-11.10.2020, la Washington, reprezentanții României au participat la o serie de discuții cu oficiali americani – senatori, șefi ai unor agenții din zona de securitate, șefi ai categoriilor de forțe, dar și cu lideri ai industriei de apărare.

Delegația României a fost formată din de ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, șeful SMAp, general-locotenent Daniel Petrescu și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale. La anumite discuții a mai participat și ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.

Prima întrevedere a delegației MApN a avut loc cu senatorul democrat Jack Reed, co-preşedinte al Comisiei pentru forţe armate, şi cu senatorul republican Ron Johnson, preşedintele Comisiei pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare regională în domeniul securităţii.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona Mării Negre, ţinând cont de recentele evoluţii din regiune, la angajamentul României în calitate de partener strategic şi aliat de încredere al SUA, precum şi la etapele viitoare ale cooperării bilaterale în domeniul securităţii şi apărării.

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit joi (08.10.2020) cu secretarul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, și cu secretarul Forțelor Aeriene, Barbara M. Barrett, informează MApN.

Pe timpul discuțiilor cu secretarul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, au fost abordate subiecte referitoare la capacitatea operațională a trupelor, principalele programe de înzestrare, dar și stadiul derulării operațiilor și misiunilor internaționale.

În cadrul intâlnirii cu secretarul Forțelor Aeriene, Barbara M. Barrett, discuțiile celor doi oficiali au fost centrate pe programul extins de exerciții planificate pentru anul 2021, adaptat crizei sanitare mondiale, stadiul programului major de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, recepția și includerea aparatelor de tip F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană. Implementarea acestui program va permite creșterea nivelului de instruire a personalului militar și crearea, la nivelul Forțelor Aeriene Române, a capabilității aeriene operaționale, se arată în comunicatul ministerului.

Vineri (09.10.2020), întâlnirile delegației române cu oficialii americani au continuat, aceștia participând la întrevederi cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, Heidi Grant, precum și cu reprezentanți ai unor companii din industria de apărare – Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing.

Ministrul apărării naționale a subliniat importanța cooperării între companiile americane și operatorii din industria națională de apărare din România, în vederea asigurării securității aprovizionării și a transferului de tehnologie pentru mentenanța și producerea echipamentelor militare în țara noastră. De asemenea, a evidențiat potențialul pe care România îl are în domenii-cheie pentru dezvoltarea noilor echipamente militare precum cyber și tehnologia informației și a punctat disponibilitatea MApN de a sprijini programe comune de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul tehnologiilor militare de înaltă performanță, interoperabile la nivel aliat, explică MApN într-un comunicat din data de 10.10.2020.

În aceeași zi, delegației României, alături de ambasadorul George Cristian Maior, a participat la o altă întrevedere cu Mark R. Vandroff, adjunctul asistentului președintelui SUA și director pentru politica de apărare și strategie din cadrul Consiliului Securității Naționale al Statelor Unite ale Americii.

Discuțiile au fost concentrate pe situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, pe rolul important al României pe flancul estic aliat, respectiv pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii în domeniul apărării, arată MApN.

Sursă foto: universul.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.