Guvernul Croației a luat o decizie de a cumpăra 12 avioane de vânătoare Rafale F3-R second-hand din Franța pentru forțele aeriene ale țării, a declarat premierul croat Andrej Plenković, informează Defense News.

„Achiziționarea avionului de luptă multirol va consolida poziția Croației ca membru al NATO și partener în cadrul Uniunii Europene. Pentru prima dată, vom ajunge la 2% din PIB alocat consolidării capacităților noastre de apărare”, a spus Plenković.

Acordul va avea o valoare de aproximativ 999 milioane de euro (1,2 miliarde dolari) și, pe lângă aeronavă, va acoperi sistemele de arme, piesele de schimb, logistica și instruirea. În urma deciziei cabinetului, Zagreb va continua negocierea cu Parisul detaliile contractului. Conform planului, Franța urmează să livreze primele șase avioane în 2024, iar celelalte șase vor fi furnizate în anul următor.

Alte oferte luate inițial în considerare de Zagreb au inclus achiziționarea de avioane F-16 Block 70 din SUA, avioane de luptă suedeze JAS-39 Gripen C / D și avioane F-16C / D Block 30 din Israel. Prin achiziție, forțele aeriene ale Croației își propune să înlocuiască avioanele sale de vânătoare învechite de producție rusească MiG-21.

În 2018, ministerul apărării din Croația a anunțat că intenționează să achiziționeze F-16 israeliene uzate, dar la începutul anului 2019 guvernul a anulat decizia și a relansat licitația. Oficialii croați au declarat presei locale că guvernul american a acuzat omologul israelian de concurență neloială în cadrul licitației.

Sursă foto: eurnews.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.