În perioada 11.04.2020, ora 16.00 – 12.04.2020, ora 16.00, peste 1.500 de militari au participat la misiuni de fluidizare a traficului, de patrulare și sprijin a forțelor MAI, de transport de echipamente medicale și de însoțore a convoaielor de transport persoane, precum și la alte activități specifice menite să combată răspândirea noului coronavirus, se precizează într-un comunicat al MApN din 12.04.2020.

Un număr de 1.582 militari și 331 mijloace tehnice au acționat în Bucureşti şi în ţară, în 311 misiuni de întărire a prezenței şi asigurarea fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane, se arată în comunicatul ministerului.

În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 443 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ) participă la efortul național de combatere a COVID-19 prin producerea de viziere de protecție, destinate personalului militar care acționează în sprijinul autorităților centrale şi locale. Vizierele reprezintă un proiect propriu al CLÎ şi sunt produse de Brigada 122 Logistică din București și Baza 1 Logistică Teritorială „Carpatica” din Târgovişte. Până în acest moment, au fost produse aproximativ 1.500 de dispozitive de protecție și au fost omologate de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) și Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.

MApN mai precizează că o aeronavă de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat sâmbătă, 11 aprilie, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, o misiune umanitară de urgență pe ruta București – Suceava și retur, pentru transferul unui pacient aflat în stare gravă, confirmat pozitiv SARS-CoV-2.

Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București desfășoară, în perioada 12-15 aprilie, cea de-a treia misiune de asistență umanitară, care constă în distribuirea a 500 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate pentru veteranii de război şi văduvele acestora din județele Iași, Dolj și Mehedinți, iar militarii din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere din municipiul Suceava, se menționează în același comunicat.

Militarii Armatei României asigură, în continuare, paza unui număr de 84 de obiective situate în municipiul București și în alte 28 de județe.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Sursă foto: romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.