Un comitet parlamentar israelian a decis, la 30.04.2020, extinderea utilizării de către guvern a capacităților de urmărire electronică deținute de Shin Bet (serviciul intern de securitate) pentru localizarea și monitorizarea cazurilor suspecte sau confirmate de COVID-19, până la data de 05.05.2020.

Comitetul pentru Afaceri Externe și Apărare al Knesset-ului a declarat că, în cazul în care guvernul nu introduce legislația aferentă, mandatul programului nu va fi prelungit. Reglementările de urgență care permit supravegherea au fost adoptate de guvern în martie, cu aprobarea procurorului general Avichai Mandelblit.

Procurorul general adjunct Raz Nazri a declarat comisiei că săptămâna viitoare va avea loc o reuniune prezidată de premierul Benjamin Netanyahu, pentru a discuta viitorul programului. El a spus că monitorizarea va fi oprită imediat dacă guvernul va decide să nu prezinte legislația.

Președintele comisiei, general-locotenent (r) Gabi Ashkenazi, a declarat: „Înțelegem că există un risc, dar va trebui să trăim cu rutina coronavirusului și anul viitor, de aceea este important să verificăm alte opțiuni tehnologice”.

„Coronavirusul este cu noi. Trebuie să se aleagă măsuri mai puțin invazive”, a adăugat generalul Ashkenazi, fost șef de personal al armatei israeliene.

În cadrul programului, între 18.03.2020 și 25.04.2020, ministerul sănătății a furnizat Shin Bet detaliile a aproximativ 15.000 de pacienți cu coronavirus. Circa 74.000 de persoane care au intrat în contact cu un purtător confirmat au fost identificate ca urmare a monitorizării și au fost informate de minister că ar trebui să intre în carantină.

Sigal Sadetsky, șeful serviciilor de sănătate publică din cadrul ministerului, a declarat că, fără utilizarea supravegherii, ministerul nu va putea localiza un număr mare de oameni care ar trebui trecuți în carantină. „Ne este clar că avem nevoie de program pentru redeschiderea economiei”, a spus Sadetsky.

Sursă articol: israeldefense.co.il

Sursă foto: haaretz.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.