Scriam cu ceva timp în urmă despre modul în care o parte din instituțiile din sistemul de ordine publică și securitate națională (MApN, MAI, SRI, SIE) aleg să comunice cu cetățenii prin intermediul Facebook.

Prin această scurtă „incursiune” pe paginile oficiale de Facebook ale câtorva dintre instituțiile de forță am constat că o parte din ele aleg să fie permanent în contact cu urmăritorii din social media. Altele, poate din cauza naturii activității (sau dintr-o lipsă totală de interes), comunică rar cu internauții, iar atunci când o fac nu transmit informații relevante pentru populație, ci postează meme-uri, aparent amuzante, cu ocazia unor aniversări/sărbători.

Credem că acum, în vreme de criză – care a adus cu sine panică, isterie și în multe situații acțiuni caracterizate de o inconștiență fără limite, este cu atât mai important ca instituțiile care se ocupă de domenii precum apărarea și securitatea națională să se asigure că cetățenii sunt bine informați, că acționează în cunoștință de cauză și cu multă responsabilitate.

Dincolo de declarațiile oficiale transmise la TV și comunicatele de presă, este esențial ca autoritățile, care în acest moment dificil se luptă să combată efectele epidemiei, să interacționeze cu publicul, mai ales în online acum când multă lume stă acasă și are la îndemână o resursă inepuizabilă numită Internet.

Din activitatea în online a structurilor amintite am putut observa o oarecare discrepanță a politicii de comunicare cu publicul.

Pe pagina MApN găsim nenumărate postări menite să contribuie la informarea curentă a cetățenilor cu privire la evoluția situației epidemiologice și a măsurilor adoptate. În plus, poate mai important decât atât este faptul că MApN derulează o companie de conștientizare absolut necesară în acest context.

Ce a făcut MApN mai exact? În primul rând a creat un grup de Facebook denumit „România, fii puternică!” cu ajutorul căruia încearcă să închege comunitatea virtuală în jurul problemei coronavirusului și prin care îndeamnă la solidaritate și la sprijin reciproc. Descrierea grupului sună în felul următor: „Dragi români, acesta este un ORDIN DE CHEMARE LA SOLIDARITATE! În fiecare bătălie prin care a trecut România, militarii au rămas uniți în spatele Drapelului. Este simbolul unității și curajului românilor. Și în lupta cu #COVID-19, trebuie să arătăm că suntem puternici împreună! Afișează Drapelul României, oriunde te-ai afla! La fereastră, în mașină, la locul de muncă. Transmite un mesaj. Arată că înțelegi, sprijini și aplici măsurile de combatere a răspândirii infecției. Arată recunoștință pentru cei aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul. Împreună instituim în România STAREA DE SOLIDARITATE! #StareaDeSolidaritate #Româniafiiputernică #împreună #România”.

Un astfel de apel la solidaritate, la importanța respectării măsurilor de prevenție și la sprijin reciproc în momente de criză este esențial pentru a arăta oamenilor că există acolo cineva care muncește, uneori zi și noapte, pentru binele lor.

Mai mult decât atât, în demersurile sale de a face lumea să înțeleagă cât de important este să #staiacasă, MApN l-a cooptat pe unul dintre cei populari vloggeri din România (Andrei Șelaru) pentru a reitera importanța limitării pe cât posibil a deplasărilor în afara casei, printr-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a ministerului. Este clar că există o politică bine definită și un set de instrumente pe zona de comunicare pe care MApN le aplică cu succes chiar și în momente dificile cum sunt cele pe care le traversăm în prezent.

O abordare similară găsim și la cei de la MAI – date cu privire la evoluția epidemiei, mesaje care îndeamnă la limitarea deplasărilor, mesaje de tipul „știați că” pentru o informare corectă cu privire la modul de transmitere, efectele coronavirusului și modul în care putem să ne protejăm.

Totodată, astfel de momente de criză reprezintă un bun prilej pentru a propaga în spațiul public știri și informații false. În scurta perioadă de când România se confruntă cu problema coronavirsului au circulat pe Facebook, WhatsApp și alte canale o mulțime de mesaje false cu privire la efectele bolii, la tratamente miraculoase, la decizii ale autorităților statului și nu numai. Îmbucurător este faptul că MAI a reacționat de fiecare dată cu promptitudine și a dezmințit în cel mai scurt timp ori de câte ori au fost lansate în spațiul public informații de acest gen și a încurajat cetățenii să folosească exclusiv sursele oficiale pentru a se informa cu privire la coronavirus.

În contrast cu ce face MApN și MAI, pentru a ține legătura cu populația țării, se poziționează SRI. Este clar că activitățile și zonele în care ofițerii SRI își desfășoară activitatea nu permit ca ceea ce fac aceștia să devină public ca în cazul MApN și MAI, dar, totuși, este dezolant faptul că singurul mesaj al acestei instituții de la izbucnirea epidemiei în plan național este: „Comunicările despre coronavirus atribuite SRI sau unor surse din SRI reprezintă știri false”, sugerând, totodată, informarea exclusiv din surse oficiale.

Cum este posibil ca linia întâi pe frontul războiului informațional să nu comunice cu cetățenii în condițiile în care au circulat nenumărate informații în social media și presă menite dezinformeze?

Înțelegem faptul că mare parte din activitatea SRI este una cu caracter secret și lipsa de transparență vine și din natura activității lor, dar poate că, totuși, ceva mai mult decât un „urmăriți informările curente furnizate de Grupul de Comunicare Strategică” ar fi util într-o astfel situație în care lumea caută constant să fie la curent cu evoluția evenimentelor și a modului în care instituțiile lucrează pentru cetățenii săi.

În contrast, CIA a publicat pe pagina sa de Facebook mesaje în care propune celor care lucrează de acasă și celor aflați în izolare jocuri interactive de spionaj cu care să își ocupe timpul și să își pună celulele ceunușii în mișcare. De asemenea, au mai postat un mesaj în care explică cititorilor cum să se ferească de hackeri și ce măsuri să ia pentru a se proteja de infractorii din spațiul cibernetic – demers lăudabil în condițiile în care mai toți experții din sfera securității cibenetice avertizează despre o creștere exponențială a acțiunilor hackerilor (în special prin metoda de phishing).

Avem și noi în România o instituție care este autoritate națională în domeniul securității cibernetice, adică SRI. Poatecă cei care se ocupă de comunicarea cu publicul din cadrul SRI ar trebui să fie ceva mai atenți, să deschidă puțin ochii la ce se întâmplă în jur și să vină ceva mai aproape de cetățeni în această perioadă.

Sperăm că instituțiile din domeniul apărării și securității vor fi în continuare alături de cetățeni, atât prin îndeplinirea cât mai eficientă a atribuțiilor ce le revin, dar și printr-o comunicare adecvată, coerentă și curentă cu populația țării.

Sursă foto: digitalvidya.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.