Imaginile războiului din Ucraina, prin ochii înlăcrimaţi ai unei fetiţe:  "Nu vreau să mor. Vreau să se termine cât mai curând"
Captură YouTube

Pe parcursul primelor opt zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei, 28 de copii au murit și 64 au fost răniți, transmite comisarul pentru drepturile copilului Darya Gerasymchuk, citată de Radio Svoboda.

Au fost distruse maternități, grădinițe, școli. Aproximativ un milion și jumătate de copii se află în zonele afectate de bombardamente și blocade, printre care orfani și copii cu dizabilități care au nevoie de îngrijire urgentă”, a spus Gerasymchuk.

Copiii se nasc în subsoluri, iar primul lucru pe care îl aud în viața lor este sunetul exploziilor”, a spus ea.

Autoritățile ucrainene au cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să înceapă de urgență organizarea coridoarelor umanitare.

Guvernul României, prin vocea ministrului familiei, Gabriela Firea, a transmis astăzi că de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, au intrat în țară 58.284 de copii minori.

Dintre aceștia, 35.674 de copii au ieșit din țară, România fiind doar folosită ca tranzit către state occidentale, iar restul de 22.610 de copii au rămas.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi interior
Foto: Vadim Ghirda

Avem copii care au venit însoțiți de un părinte, pentru că bărbații au rămas în Ucraina la luptă, astfel că puțini au ajuns la noi, avem minori cu însoțitori legali sau formali și avem și orfani”, a declarat Firea.

Ministrul spune că numărul copiilor care intră în țară este în continuă creștere. ”Sunt cu peste 4500 mai mult față de ziua precedentă”, a precizat Firea.

Ministrul a atras atenția că în situația în care conflictul va dura mai mult timp, capacitatea instituțiilor statului care găzduiesc orfani vor fi epuizate. ”Aseară, la Tulcea au intrat 135 de persoane, dintre care 85 de copii orfani”, a precizat Firea, explicând că are în vedere un parteneriat cu societatea civilă pentru găzduirea copiilor, sub supravegherea personalului direcțiilor teritoriale pentru protecția copilului, a copiilor ucraineni fără părinți care ajung în România.

Un copil care a plecat din Ucraina formează simbolic o inimă pe geamul unui tren din gara Nyugati, Budapesta, 28 februarie 2022. REUTERS/Marton Monus   
REUTERS/Marton Monus

Sursă foto articol: Vadim Ghirda/ Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.