Din data în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei până acum, Ministerul Apărării Naționale a scos la licitație și a încheiat contracte de peste un miliard de euro, precizează Europa Liberă.

Numai în luna august, Armata Română a scos la licitații cinci contracte care au o valoare cumulată de peste 5,5 miliarde de lei, aproape 1,1 miliarde de euro. Detectoare de drone, lansatoare portabile de rachete, sisteme de comunicații alternative sunt achizițiile pe care încearcă să le facă armata după ce Rusia a invadat Ucraina.

Licitațiile sunt organizate de Romtehnica, compania aflată în subordinea Ministerul Apărării Naționale (MApN) care are ca singură activitate înzestrarea armatei.

Cele cinci contracte de înzestrare a armatei anunțate de MApN în luna august sunt:

  • Radar de dirijare la apropiere și aterizare mobil în schimbul a 150 de milioane de lei, pe 14 august;
  • Sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune, maximum 231 de astfel de lansatoare în schimbul a patru miliarde de lei, 19 august;
  • Sistem electronic de comunicații de război de tip H/V/UHF-LINX, maximum trei instalații, valoarea maximă este 600 de milioane de lei (cu TVA), 21 august;
  • Sistem electronic de comunicații V/UHF-ARGUS, trei astfel de instalații în schimbul a aproape 510 milioane de lei, 21 august;
  • Sisteme portabile Scorpius de detectare și distrugere a dronelor și a altor amenințări pentru 242 milioane de lei, 26 august.

Romtehnica a început să doteze intens armata după izbucnirea războiului din Ucraina cu arme și echipament care au o valoare de opt ori mai mare decât instalațiile achiziționate între februarie 2020 și februarie 2022.

Între februarie 2021 și februarie 2022, societatea publică a încheiat sau oferit contracte de 420 de milioane de lei, cu tot cu TVA. În perioada februarie 2020-februarie 2021, suma oferită sau cheltuită a fost de 260 de milioane de lei.

Experții consideră că în acest moment sistemele Patriot și HIMARS sunt cele mai importante arme de apărare ale României.

Sursă foto: sibiu100.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.