Joe Biden le-a spus liderilor europeni, în discuția de vineri seară, la telefon, la care a participat inclusiv președintele Klaus Iohannis, că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Atacul ar putea avea loc în câteva zile, transmite The Guardian care citează surse diplomatice.

Tot vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat anterior că există “semne foarte tulburătoare ale escaladării situației. Suntem într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment, ​​și pentru a fi clar, asta include și perioada desfășurării Jocurilor Olimpice”, anunță CNN.

La câteva minute de la apelul lui Biden, Biroul de Externe al Marii Britanii i-a îndemnat pe cetățenii britanici din Ucraina “să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale”. Și alte ambasade și-au intensificat evacuările vineri, transmite BBC.

Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională al SUA, a declarat că ”nu va exista nicio oportunitate de a pleca și nicio perspectivă de evacuare militară a SUA în cazul unei invazii în grabă”. Un atac, a mai spus el, va „începe probabil” cu bombardamente aeriene și lovituri cu rachete și „nimeni nu va putea conta pe plecări feroviare, aeriene sau rutiere”, transmite Washington Post și Reuters.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că personalul neesențial al misiunii diplomatice ruse în Ucraina este sfătuit să părăsească țara “pentru o perioadă”.

În acest timp, jurnaliștii de la Spiegel anunță că, potrivit informațiilor deținute, atât serviciul secret al SUA CIA, cât și armata SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul ar putea avea loc încă de miercurea viitoare.

La câteva minute de la apelul lui Biden, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a decis să trimită încă 3.000 de soldați în Polonia, sosirea acestora în țara europeană fiind așteptată săptămâna viitoare, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării.

În urma acestor informații, care sunt oarecum contradictorii, președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, la inițiativa părții americane, plănuiesc să aibă o conversație telefonică sâmbătă, 12 februarie, a declarat reporterilor secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov, transmite RIA Novosti.

Potrivit CNN, Rusia a criticat țările occidentale și mass-media pentru răspândirea unei „campanii de dezinformare la scară largă” asupra unei posibile invazii ruse a Ucrainei, spunând vineri că au făcut acest lucru „pentru a distrage atenția de la propriile lor acțiuni agresive”.

La sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, spațiul informațional global s-a confruntat cu o campanie media fără precedent, al cărei scop este de a convinge comunitatea mondială că Federația Rusă pregătește o invazie a teritoriului Ucrainei. ”, a declarat vineri seara Ministerul rus de Externe într-o declarație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.