Comisia Europeană arată într-un raport că România, Bulgaria, Suedia, Polonia, Ungaria și Cehia nu îndeplinesc încă cerințele de admitere în zona euro, transmite agenția Sega.

Bulgaria încă nu îndeplinește două cerințe pentru aderarea la zona euro, este de părere Comisia Europenă, citată de agenția BTA. Bulgaria nu îndeplinește indicatorii de stabilitate a prețurilor și cei privind legislația, în deplină conformitate cu regulile Uniunii Europene.

Comisia explică că în Bulgaria inflația prețurilor de consum este variabilă. Se raportează că cele mai recente date pentru Bulgaria arată o inflație ridicată, cauzată de creșterea prețurilor la energie. Următorul raport este de așteptat să arate o schimbare pozitivă anul viitor, deoarece presiunile inflaționiste sunt considerate temporare și se așteaptă să scadă brusc.

Din acest motiv, nu sunt așteptări pentru o nouă întârziere pentru Bulgaria pe calea introducerii monedei euro. CE observă că aderarea la zona euro face parte din angajamentele asumate de țările UE de a se alătura comunității (cu excepția Danemarcei).

Comisia estimează că Croația este pregătită să adopte moneda euro de la 1 ianuarie anul viitor. Înainte de aceasta, este așteptată aprobarea necesară din partea Consiliului European și a Parlamentului European, până la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Croația a aderat la UE în 2013 și, împreună cu Bulgaria, a aderat la așa-zisă sală de așteptare a zonei euro, în iulie 2020. Economia croată este considerată a fi mică și bine integrată în economia europeană, precum și că băncile sunt deținute în principal de companii din țări mari din zona euro.

Sursă foto: Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.