Luni seară, într-o emisiune difuzată de B1 TV, profesorul Mircea Coșea a declarat că Uniunea Europeană nu va lăsa România să mărească pensiile decât dacă va înregistra o creștere economică sustenabilă.

S-a ajuns în această situație deoarece România a preluat toată partea de împrumut din PNRR, așa că trebuie să prezinte anumite garanții și să respecte niște condiții.

Problema pleacă de la faptul că România a preluat toată partea de împrumut din PNRR. Când ai preluat integral, trebuie să prezinți anumite garanții. Aici e foarte clar. Nu apare din partea UE niciun fel de semnal că ar fi cerut sau impus măsuri de garantare, ele au venit din partea Guvernului român, din partea Ministerului de resort care a întocmit acest PNRR. Aceste măsuri sunt garantate prin faptul că nu vor crește, adică nu vor fi cheltuieli suplimentare mai mari decât va fi posibilitatea de indexare.

Dacă vor crește pensiile în PNRR, vor crește atât cât am putut să văd că scrie: <<creșterea pensiilor e posibilă în măsura în care există o creștere economică sustenabilă>>. Sustenabil, în concepția UE, înseamnă că ai creștere care nu se bazează pe dezechilibru macroeconomic, adică pe deficite enorme, că reușești să faci o creștere prin rezultate economice mai bune. Nu e cazul României acum”, a precizat luni seara, la B1 TV, profesorul Mircea Coșea.

Dacă “previziunile” profesorului Mircea Coșea se vor adeveri, nici pensiile militare de stat nu vor fi indexate?

Amintim că, la sfârșitul anului 2020, în Monitorul Oficial nr. 1.332 a fost publicată OUG 226/2020, ce conține o serie de măsuri fiscal-bugetare, printre care și amânarea indexării anumitor pensii pentru 2022, inclusiv cele la care facem referire.

Vizate de amânare au fost, potrivit ordonanței, pensiile de serviciu stabilite pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pentru cel auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, pentru funcționarii publici parlamentari, pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României, pentru cei ai Curţii de Conturi, pensiile pentru limită de vârstă stabilite pentru deputați și senatori, dar și pensiile militare de stat.

Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației”, scrie, mai exact, în ordonanța apărută în ultima zi a anului 2020.

Decizia de amânare a apărut, așa cum scrie și în ordonanță, din “necesitatea păstrării echilibrelor bugetare prin adoptarea de măsuri menite să limiteze creșterea cheltuielilor bugetare permanente”.

Sursă foto: adevărul.ro

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.