Potrivit unui comunicat transmis GeoDef, Compania Națională ROMARM și Elbit Systems anunță cooperarea pentru implementarea și producția tehnologiilor C4I și Cyber Intelligence.

Cea mai nouă generație de tehnică militară din domeniu este reprezentată de sistemele de comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii (C4I), sisteme care asigură suportul tehnic al conducerii operaţiilor militare.

În acest sens, CN ROMARM va coopera cu Elbit Systems, o companie lider în domeniile C4I și Cyber Intelligence și unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare și civile din lume, cu facilități de producție, producție și dezvoltare în România.

Această cooperare între CN ROMARM și Elbit Systems vine natural între cei doi lideri din domeniul apărării din România și respectiv Israel. Acesta este rezultatul mai multor acțiuni întreprinse de CN ROMARM începând cu luna august a acestui an pentru a identifica oportunități de cooperare cu ELBIT SYSTEMS.

Delegația ROMARM a vizitat divizia C4I și Cyber System, care se ocupă de dezvoltarea, implementarea și producerea sistemelor C4I și Cyber Intelligence. În cadrul întâlnirii s-a remarcat posibilitatea implementării strategiilor de luptă în timp real, prin intermediul materialelor prezentate și a unei unități de comandă mobilă, cu live-streaming de pe câmpul de luptă direct la eșalonul superior de luare a deciziei la cel mai înalt nivel de comandă. Ambele companii au convenit că o demonstrație a sistemului C4I produs de compania israeliană va fi găzduită în România în octombrie 2021.

La evenimentul demonstrativ din octombrie 2021 au participat directorul CN ROMARM, Ţuţu Gabriel, din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, secretarul de stat Daniela Nicolescu, oficialități ai Comisiei de Apărare din Senat, cadre militare din Direcția Generală pentru Armamente, reprezentanți ai Academiei Tehnice Militare, ai Inpectoratului General al Curții de frontieră și ai Jandarmeriei, oficiali ai Comandamentului Comunicațiilor și Informației, reprezentanți ai unităților militare direct interesați de aplicațiile practice ale sistemului de comandă și control Torch-X prezentate de delegații companiei ELBIT SYSTEMS și C4I and Cyber System.

Sistemul de tip C4I orientează nevoile Armatei României către modernizare. Pe scurt, C4I răspunde la cele mai agresive amenințări, oferă oportunități de ajustare în timp real a deciziei militare și permite coordonarea eficientă a trupelor din teritoriu.

În conformitate cu strategia existentă la nivelul ROMARM, de identificare a unor noi oportunități de dezvoltare pe terţe pieţe şi a dorinţei de a asimila în producţie produse de ultimă generaţie cu o valoare adăugată mare, CN ROMARM și ELBIT SYSTEMS vor participa împreuna la viitoarea procedură a MapN, această cooperare urmând a include și o componentă importantă de transfer de producție în cadrul companiei.

Despre Torch – X

Sistemul Torch-X de comandă și control dezvoltat de Elbit Systems a fost testat de către reprezentanții delegației Elbit Systems. Eficacitatea platformei de comandă și control TORCH-X a fost demonstrată cu succes și garantează îmbunătățirea performanței și interoperabilității în mai multe medii dintr-un scenariu operațional NATO. Desfășurarea sistemului BMA bazat pe Torch-XTM HQ în cadrul exercițiului a demostrat o eficiență operațională și siguranță sporite. Torch-XTM HQ optimizează activitățile operaționale prin furnizarea de instrumente comune de conștientizare a situației, de mesagerie, de diseminare a comenzilor și de sprijin decizional pentru cartierele generale de toate eșaloanele. Caracteristicile de sprijin decizional bazate pe inteligență artificială reduc sarcina cognitivă și cresc ritmul operațional. În plus, Torch-X HQ suportă fluxuri video în direct din mai multe surse cu capacități de realitate augmentată, aducând o vedere reală a bătăliei îmbunătățită cu date în timp real pentru a crește eficiența și siguranța.

Sistemul de comandă Torch-X

TM susține serviciile de informații, operațiunile, sprijinul ofensiv, serviciul de sprijin în luptă (CSS) și alte elemente de sprijin în luptă (CS). Torch-X HQ se integrează perfect cu centrele de comandă pentru adăposturi fixe și mobile, platforme mobile și forțe mobile demontate.

Unul dintre cele mai apreciate atuuri oferit fe Torch-X

TM este conectivitate cu multiple interfețe. Sistemul optimizează colectarea de date și îmbunătățește interoperabilitatea, facilitează informarea operațională offline și sprijină numeroase standarde de interoperabilitate, pentru a permite dominația mai multor domenii.

Cine este Elbit Systems

Elbit Systems, unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare și civile din lume, operează în România de mai bine de 25 de ani și este un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, având o strânsă colaborare și cu alte companii locale din domeniul apărării. În tot acest timp, Elbit Systems a derulat programe ample dedicate forțelor terestre române, de modernizare a avioanelor de luptă sau a furnizat soluții pentru forțele navale. Prin subsidiarele sale, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospațial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicații, computere, informații, supraveghere și recunoaștere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spațiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date și comunicații, sisteme radio și cibernetice.

Despre ROMARM

ROMARM este unul dintre cele mai mari grupuri din industria de apărare din Europa de Est, specializat în fabricarea de echipamente de apărare. Cu o expertiza și experiență de peste 75 de ani, ROMARM este principalul producător român de produse militare. Avand in coordonare 15 fabrici, ROMARM este o companie cu capital integral de stat, sub autoritatea Ministerului Economiei. Având produse o de înaltă calitate tehnică, ROMARM este un brand recunoscut la nivel international, fiind o prezență constantă în peste 50 de ţări din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia și Africa.

Scopul ROMARM este de a oferi produse fiabile și de a sprijini Clientul în fiecare etapă a ciclului de viață al produsului, oferind o gamă largă de soluții complete.

Toate fabricile din cadrul ROMARM au implementat deja sistemul de asigurare a calității în conformitate cu standardele internaționale și desfășoară următoarele activități: producție şi modernizare, integrare și testare, cercetare și dezvoltare, suport logistic integrat.

ROMARM oferă produse și servicii în următoarele domenii principale:

– Arme și muniție pentru infanterie – acoperim întreaga gamă de la 5,45 mm până la 14,5 mm calibru est și 5,56 mm până la 12,7 mm calibru NATO;

– Vehicule blindate pe roți și pe șine

– Sisteme de artilerie

– Sisteme de rachete și rachete

– Pulberi și explozivi

Sursă foto: Elbit Systems

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.