Potrivit unui studiu al Institutului Internațional de Cercetare în domeniul Păcii din Stockholm (SIPRI), transferul de arme la nivel global în perioada 2015-2019 a crescut cu 5,5% comparativ cu intervalul anterior 2010-2014, în fruntea clasamentului aflându-se SUA, Federația Rusă, Franța, Germania și China.
Datele SIPRI arată că fluxul de comerț cu armament din Orientul Mijlociu a crescut considerabil în ultimii 5 ani, Arabia Saudită fiind cel mai mare importator de arme din regiune.
În SUA exporturile au crescut cu peste 20% în intervalul analizat, Washingtonul fiind responsabil de aproximativ 36% din exportul global de arme. Din 2015 până în 2019 exporturile americane de arme au fost cu 76% mai mari decât cele ale următorului stat în clasament, respectiv Federația Rusă.

Cercetătorul prinicipal al proiectului, Pieter D. Wezeman, a explicat că jumătate din exporturile de arme al SUA din ultimii cinci ani a luat direcția Orientului Mijlociu, 50% îndreptându-se către Arabia Saudită. În același timp, cererea pentru avioane militare de ultimă generație de proveniență americană a crescut, în special din partea Europei, Japoniei, Taiwanului și Australiei.
În perioada evaluată, Franța a ajuns la un maxim al exporturilor ce nu mai fusese atins din 1990, livrările de armament francez reprezentând 7,9% din exporturile la nivel global. Creșterea se datorează în mare parte exportului către țări precum Egipt, Qatar și India. Toate cele trei state operează avionul de luptă Rafale construit de compania franceză Dassault.
În ciuda unor vânzări de arme de mare anvergură și a succesului exportului sistemului de rachete S-400, exporturile globale ale apărării din Rusia au scăzut cu 18% în perioada 2015-2019 în comparație cu perioada anterioară.
„Rusia a pierdut legăturile în India – principalul client pe termen lung al armelor rusești – ceea ce a dus la o reducere accentuată a exporturilor de arme. Această scădere nu a fost compensată de creșterea exporturilor de arme rusești în Egipt și Irak”, a precizat Alexandra Kuimova, cercetător în cadrul SIPRI.
Principalii clienți ai Rusiei pentru echipamente de apărare în această perioadă au fost India, China și Algeria. În pofida scăderii exporturilor, Rusia a reprezentat 21% din exporturile mondiale de arme. În total, Rusia a livrat arme în 47 de țări.
Exporturile de arme către Orientul Mijlociu au crescut cu 61%. Aceste vânzări au reprezentat 35% din importurile la nivel global din ultimii cinci ani. Arabia Saudită a importat mai multe arme decât oricare altă țară în perioada 2015-2019. Importurile Arabiei Saudite au crescut cu 130% în comparație cu intervalul anterior.
Sursă articol și foto: sipri.org