Cele mai importante servicii de informații norvegiene și-au prezentat luni, 10 februarie, raportul anual neclasificat privind climatul de securitate din țara scandinavă – document denumit generic FOKUS 2020.

Șeful serviciilor de contraspionaj norvegiene – generalul locotenent Morten Haga Lunde, a nominalizat China și Rusia ca fiind cele mai importante amenințări la adresa securității Norvegiei. În opinia înaltului oficial scandinav, serviciile de informații ruse și chineze au pătruns în toate sectoarele societății norvegiene, iar această fază nu este una tranzitorie. Lunde a catalogat ambele țări ca având regimuri diferite, dar ca fiind caracterizate de același tipar autoritar.

Conform raportului Fokus 2020, Rusia și China sunt ambele definite prin elite conducătoare cu legături strânse între politic și economic, între stat și privat și între militar și civil. Există un control semnificativ din partea serviciilor de informații în toate sectoarele din cele două state și atât Rusia cât și China se definesc ca aflându-se într-un conflict de durată cu SUA și cu o parte a Europei occidentale.

Lunde s-a mai referit și la exercițiul militar Ocean Shield, derulat de forțele ruse în 2018, ca răspuns la exercițiul Trident pus în scenă anterior de NATO, apreciind că Ocean Shield a reprezentat cel mai important exercițiu maritim din lumea occidentală din ultimii 30 de ani.

Lunde a mai subliniat că Rusia monitorizează prin sisteme avansate Marea Barents și zona de acces dintre insulele Svalbard și calota glaciară, fiind identificate sisteme de apărare de coastă și de radar în insulele Noua Siberie. Lunde a indicat că serviciul pe care îl conduce se așteaptă la dezvoltarea de către Rusia a unor noi tehnologii adaptate conflictului hibrid în zona arctică, inclusiv noi categorii de submarine, avioane și baze militare.

Cu referire la China, Lunde a atras atenția asupra impactului major pe care îl va avea asupra lumii întregi focusul chinezilor în privința tehnologiei 5G. Lunde a apreciat că implicarea companiilor chineze în implementarea rețelelor 5G va duce la întărirea semnificativă a capacităților chineze de culegere de informații. De asemenea, ”drumul digital al mătăsii” a pus bazele unor capacități masive de culegere de informații tehnice de către China, prin intermediul sistemelor de fibră optică, rețele 5G sau orașelor de tip ”smart city„.

Spre deosebire Rusia, China a abandonat o poziție tradițională de forță în favoarea unei ce presupune un nivel mult mai mare de interacțiune pe scena internațională. Totuși, China continuă să se ghideze după o retorică puternic naționalistă, considerând și ea, cași Rusia, că se află într-un conflict cu SUA.

Lunde a atras atenția și asupra faptului că Rusia și China vor fi tentate să se apropie din punct de vedere economic și miltar, în special având în vedere sancțiunile impuse lor de SUA, dar și compatibilitățile de viziune dintre Putin și Xi. Lunde a oferit ca exemplu proiectul prin care Rusia va livra gaz siberian către China, printr-o nouă conductă, pentru următorii 30 de ani.

sursă foto: podul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.