În Nigeria au început să sosească livrările de tancuri și armament din China, necesare luptei împotriva insurgenților islamiști ce acționează pe teritoriile statului vest-african.

Prima tranșă, ce a inclus tancurile model VT4, distrugătoarele de tancuri ST1 8×8 și mortierele SH5 de 105 mm, a sosit pe 08.04.2020 la complexul Port Apapa din Lagos.

Conform rapoartelor, armamentul este livrat în baza unui contract de 152 de milioane de dolari pentru echipamente și instruire semnat anul trecut între cele două țări.

VT4, cel mai recent model al tancului tip 90-II fabricat în China, folosește tehnologia de la 99A utilizat de forțele militare chineze. Are un tun de 125 mm, o stație pentru control la distanță amplasat pe turelă, un sistem de comunicații digitale și un sistem de control al incendiilor cu vedere panoramică, imagistică termică și telemetru cu laser. ST1 este o versiune a vehiculului amfibiu de tip 08 utilizat de forțele terestre ale Chinei.

Trupele nigeriene au fost instruite în China pentru a învăța cum să opereze armamentul. Rapoartele mai arată că instructorii chinezi ar fi trebuit să se deplaseze în Nigeria pentru a oferi instruire suplimentară, dar procesul a fost momentan suspendat din cauza pandemiei de coronavirus.

Comentând cu privire la sosirea armamentului, generalul-locotenent Lamidi Adeosun, șeful departamentului de politici și planuri al armatei nigeriene, a declarat: „Din aceasta puteți vedea cât de serios este guvernul federal al Nigeria în a se asigura că armata nigeriană este bine echipată și gestionează problema insecurității „. Generalul nigerian a mai menționat că vor urma operațiuni din ce în ce mai puternice împotriva uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa securității statului african – gruparea teroristă Boko Haram

Nigeria se luptă cu grupul extremist islamic Boko Haram în zona de nord a țării de peste un deceniu. Se estimează că insurgența a ucis mai mult de 30.000 de oameni.

Sursă articol: israeldefense.co.il

Sursă foto: dailypost.ng

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.