Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut un apel la „reţinere maximă” în Ucraina şi a declarat că China este „îndurerată să vadă cum flăcările războiului se reaprind în Europa„, a relatat presa de stat, în cea mai puternică declaraţie a sa de până acum cu privire la acest conflict, conform Monitorul Apărării.

Xi, vorbind în cadrul unei întâlniri virtuale cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, a declarat că cele trei ţări ar trebui să sprijine împreună discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV.

Xi a descris situaţia din Ucraina ca fiind „îngrijorătoare” şi a spus că prioritatea ar trebui să fie împiedicarea escaladării sau a „scăpării de sub control„, a declarat Xi.

El a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să depună eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor globale, a aprovizionării cu energie, a transportului şi a lanţurilor de aprovizionare.

China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie drept sancţiuni ilegale împotriva Rusiei.

Prietenia Chinei cu Rusia, consolidată luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în aceeaşi zi în care ţările au declarat un parteneriat strategic „fără limite”, a devenit incomodă pentru China pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.