De ce se aud încontinuu sunete de avioane pe cerul României, în special în Nord și în Transilvania

De când a izbucnit războiul din Ucraina, cerul României, în special în zonele de graniță cu Ucraina este supravegheat cu avioane speciale radar (AWACS – Airborne Warning And Control System).

Aceste avioane AWACS sunt de dimensiuni considerabile, cu multiple motoare de reacție și zboară continuu la 10.000-12.000 de metri, în bucle foarte mari care acoperă câteva sute de kilometri.

UPDATE] Proteste anti-război în Rusia! Poliția arestează toți participanții  [VIDEO] : VIRGIN RADIO ROMANIA

Fiindcă au un rol critic în supravegherea spațiului aerian, aceste avioane de obicei nu au transponderele pornite, astfel încât nu apar pe aplicații aeriene, precum flightradar24. Cel mai probabil cei care aud zumzetul unui avion dar nu-l găsesc pe niciun serviciu de monitorizare aud de fapt un avion de tipul AWACS aflat în misiune în zona respectivă.

Aceste avioane radar au posibilitatea de a rămâne în aer foarte mult timp pentru că sunt capabile de a fi realimentate în aer.

Și aici intervin în tablou celălalt tip de avion militar care execută constant misiuni deasupra României: cisternele aeriene.

Avioanele de tip cisternă aeriană – cel mai celebru poate este Boeing KC-135 Stratotanker – survolează constant România de câteva zile, în special în zona Transilvaniei și zona de Centru a țării.

În ultimele zile multiple avioane de astfel de avioane au zburat concomitent peste România. Aceste cisterne aeriene zboară în bucle foarte mari și care realimentează atât avioanele de vânătoare care zboară în misiunile CAP, dar și avioanele AWACS.

Foto: KC-10 Extender (US Force Air)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.