La finalul lunii iunie, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a anunțat că forțele pentru operații speciale ale armatei (KSK) vor fi parțial dizvolvate din cauza unor legături pe care o parte dintre membrii săi le au cu grupări de extremă dreapta.

Forţele speciale (KSK) „au devenit parţial autonome” în raport cu restul armatei germane, „în special din cauza unei culturi toxice a unor persoane aflate la conducerea lor”, a spus Kramp-Karrenbauer într-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

„În consecinţă, KSK nu mai poate continua sub forma sa actuală”, a adăugat Kramp-Karrenbauer, care este şi preşedinte al partidului conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului federal Angela Merkel.

Problema nu este nouă și nici localizată

Rapoarte despre amenințarea recrutării de extremiști în rândul forțelor germane au apărut încă din 2017, iar Bundeswehr-ul preciza la momentul respectiv că face efoturi pentru a elimina astfel de persoane imediat ce au fost identificate.

O sursă din interiorul Serviciului de Contrainformații Militare (MAD) preciza faptul că armata și-a extins cooperarea cu alte agenții de securitate germane, dar și cu parteneri internaționali pentru a combate și împiedica intrarea de noi recruți afiliați extremei drepte în structurile militare ale statului.

„Nu există loc pentru extremiști, sub nici o formă, dar mai ales extremiștii de dreapta, în Bundeswehr, unde avem 250.000 de membri”, a declarat acesta sub anonimat.

Șeful MAD, Christof Gramm, declara anul trecut că 20 de soldați ai KSK sunt cercetați pentru conexiuni cu extrema dreaptă. La începutul lui 2019, MAD a recunoscut că a ascuns numărul real de cazuri, menționând că acesta ar putea fi undeva în jurul a 450 de militari afiliați grupărilor extremiste.

Unii experți spun că prevenirea amenințării infiltrării membrilor extremei drepte în structurile de securitate și apărare va necesita probabil acțiuni colective din partea țărilor europene. Aceștia spun că rapoarte similare de radicalizare în rândul autorităților de aplicare a legii din alte țări europene arată că problema este transnațională.

Europol a ajuns la concluzia că violențele conexate de extremismul de dreapta crește în multe state ale UE, potrivit unui raport confidențial, din septembrie 2019, citat de Süddeutsche Zeitung, unul dintre principalele cotidiene din Germania.

La începutul lui 2020, Deutsche Welle scria despre un eveniment care arunca armata germană într-un scandal imens: aproximativ 550 de militari sunt cercetați fiind suspectați de activități din sfera extremismului de dreapta – 360 de cazuri noi au fost descoperite doar în 2019. Cifrele pe care șeful MAD, Christof Gramm, le-a dat la momentul respectiv publicității au șocat în egală măsură clasa politică și publicul larg.

Interesant este faptul că numărul cazurilor suspecte din cadrul forțelor speciale KSK este de cinci ori mai mare decât în cadrul forțelor armate regulate.

Dispute politice și acuzații aduse armatei

Cifrele făcute publice la începutul anului păreau să fie un nou motiv pentru opoziția din parlamentul federal (Bundestag) de a critica guvernul. Partidul Die Linke vorbea despre o adevărată „rețea de extremă dreapta” în Bundeswehr și acuză o anumită cultură a „negării și minimalizării” problemei în cadrul armatei federale. Verzii ecologiști au cerut demiterea rapidă a militarilor găsiți vinovați.

Într-un interviu cu Deutsche Welle, reprezentantul verzilor în comisia de apărare din Bundestag, Tobias Lindner, a declarat: „Amploarea problemei arată că e nevoie de acțiuni sistematice împotriva extremismului de dreapta din armată.” În plus, e nevoie ca pregătirea politică să fie extinsă în procesul de instrucție a militarilor, a adăugat Lindner.

Jurnalista Caroline Walter crede că Bundeswehr și MAD ar lucra într-o manieră lipsită de transparență. „Problema din armata federală e următoarea – cine îi demască pe extremiștii de dreapta este considerat în continuare un ‘Kameradenschwein’, un trădător care contravine așa-numitului spirit de trupă”, explica jurnalista.

Investigați, investigați, investigați…

Anchetatorii militari au inițiat demersuri de documentare privind această problemă chiar din 2017, când, cu ocazia unei petreceri, un grup de soldați au afișat salutul nazist și au făcut mai multe gesturi specifice extremei drepte.

În mai 2020, ministrul apărării a înființat o comisie independentă ce are ca scop investigarea cazurilor din interiorul KSK și propunerea de opțiuni de reformă, după ce un depozit de arme, material exploziv și muniție au fost descoperite în casa unui membru KSK suspectat de legături cu extrema dreaptă.

Ministrul Kramp-Karrenbauer a precizat la momentul respectiv că ancheta scoate la iveală deficiențe grave, suspectul reușind să sustragă numeroase echipamente militare și obiecte de armament din dotarea unității.

Creșterea rapidă a acestui fenomen ne arată că există un nivel mare de permeabilitate în rândul structurilor de securitate și apărare din Germania. Dar cu siguranța problema nu este una care să afecteze exclusiv statul german, situații similare fiind raportate și în alte state, în special din Vest.

Actuala situația globală, cu o pandemie de coronavirus în plină desfășurare, gestionată mai bine sau mai rău de anumite state europene, riscă să dea naștere unei creșteri puternice a mișcărilor naționaliste și ultra-naționaliste. Această problemă se va reflecta cel mai probabil și în rândul structurilor de forță, iar consecințele, chiar și cele pe termen scurt, pot fi dezastruoase.

Sursă foto: telesurenglish.net

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.