Bulgaria a anunţat vineri expulzarea primului secretar al ambasadei Rusiei suspectat de implicare într-un caz de spionaj, la două săptămâni după ce a adoptat aceeaşi măsură în cazul altor zece diplomaţi, relatează AFP.

El trebuie să părăsească ţara în termen de 72 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria.

Parchetul a deschis o anchetă împotriva acestui diplomat pentru ”activităţi de informaţii nereglementate, probabil în favoarea Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat.

Parchetul anunţase la începutul zilei suspiciuni privind ”doi oficiali ai agenţiei de securitate naţională” (contrainformaţii) şi un agent al ministerului ”pentru că ar fi furnizat prin mijloace tehnice informaţii” către Moscova. Bulgaria a expulzat deja zece diplomaţi ruşi pe 18 martie.

De la declanşarea invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie, au avut loc zeci de expulzări ale unor diplomaţi ruşi din Statele Unite, Ţările de Jos, Irlanda, Polonia, ţările baltice şi Europa de Est.

Bulgaria, membră a Uniunii Europene şi a NATO, menţine în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, în special în domeniul culturii şi al energiei.

Dar din octombrie 2019, o serie de scandaluri de spionaj au provocat tensiuni, care s-au amplificat de la începutul războiului în Ucraina.

În total, în acest interval aproximativ 20 de diplomaţi şi un asistent tehnic la ambasada rusă au fost declaraţi persona non grata.

Sofia şi-a rechemat recent pentru consultări ambasadorul la Moscova pentru a protesta împotriva unor afirmaţii ale reprezentantului rus în Bulgaria cu privire la războiul din Ucraina.

Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat că se aşteaptă ca Moscova să adopte măsuri similare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.