Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat luni (05.10.2020) la Uzina Mecanică București S.A, la încheierea etapei de recepție calitativă a primului lot de transportoare blindate pentru trupe 8×8, PIRANHA V, se arată într-un comunicat al MApN.

„Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepției calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece și de testarea operațională, și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile”, a spus Nicolae-Ionel Ciucă.

De asemenea, ministrul Ciucă a evidențiat că acesta este un moment important pentru programul de înzestrare, demarat de Armata României în 2017, fiind primul an în care au fost alocate două procente din PIB pentru apărare. „Scopul fundamental al acestor achiziții pentru apărare este acela de a garanta suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor. Apărarea noastră națională se bazează pe apartenența la NATO, UE și la alte organizații internaționale, pe parteneriatul strategic cu SUA și pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate”, a mai declarat ministrul Ciucă.

Şeful Statului Major al Apărării a afirmat că programul de înzestrare cu Transportoare Blindate pentru Trupe 8X8 constituie un pas esențial în demersul creşterii cantitative şi, mai ales, calitative a capabilităților Forțelor Terestre. „Platformele PIRANHA V, în toate configurațiile, alături de capabilitățile existente şi în proces de achiziționare şi modernizare, consolidează postura defensivă a Armatei României, contribuind la întărirea capacităților noastre de apărare. Creşterea pe întreg spectrul capacităților operative ale sistemului național de apărare reprezintă o necesitate, în actualul context de securitate regional şi global”, a susținut generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Potrivit MApN, la eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și ai companiei General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

Conform prevederilor contractuale, după finalizarea procesului de recepție calitativă, furnizorul va transporta vehiculele la Craiova, unde militarii vor efectua recepția cantitativă, urmând ca echipamentele să intre în dotarea Forțelor Terestre în cursul acestei luni, se mai arată în comunicat.

Sursă foto: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.