Blackwater a fost fondată în 1997 de către fostul ofițer Navy SEAL,  Erik Prince, redenumită Xe Services în 2009 și, din 2011, cunoscută sub numele de Academi, după ce compania a fost achiziționată de un grup de investitori privați.

Blackwater a fost înființată ca o firmă de securitate privată, care oferea suport de formare forțelor de ordine, departamentului de justiție și organizațiilor militare. Compania a  primit primul contract de la guvernul Statelor Unite în 2000, după bombardarea USS Cole.

În 1998, firma privată de securitate a cumpărat o unitate de antrenament într-o zonă mlăștinoasă din Carolina de Nord. Centrul de antrenament de aproximativ 2.500 de hectare conținea poligoane de tragere similare mediilor interioare, exterioare și urbane, un lac artificial, precum și o pistă auto.

Membrii Blackwater

Contractele Blackwater

În timpul războiului din Irak, Blackwater a fost una dintre numeroasele companii de securitate private folosite pentru a păzi oficialii și instalațiile militare, pentru a instrui armata și forțele de poliție irakiene și pentru a oferi un sprijin forțelor armate. Primul lor contact în Irak a fost încheiat în vara anului 2003, în valoare de 21 de milioane de dolari, când compania a asigurat serviciile de protecție și pază ale ambasadorului Statelor Unite in Irak, Paul Bremer.

Ulterior, în 2004, Blackwater a fost una dintre cele trei companii militare private aduse pentru servicii de protecție în Irak, Afganistan, Bosnia și Israel. Acest contract a adus companiei 488 de milioane de dolari.

Blackwater au continuat să lucreze pentru guvern și acasă, pe teritoriul Statelor Unite, în special în timpul uraganului Katrina. În realitate, compania a trimis o echipă de salvare și un elicopter pentru a ajuta la eforturile de ajutorare a civililor și, pentru acestă activitate, au perceput de la Guvernul SUA 240.000 de dolari zilnic.

Apoi, în primăvara anului 2006, Blackwater a fost una dintre cele trei companii cărora li sa atribuit un contract pentru a asigura securitatea diplomatică în Irak. Una dintre sarcinile lor era să protejeze sediul Ambasadei SUA din Bagdad.

Problemele juridice ale Blackwater nu sunt un secret, acestea au fost raportate pe scară largă la acea vreme.

Pe 16 septembrie 2007, în Bagdad, un grup de mercenari Blackwater însărcinați cu paza angajaților Departamentului de Stat a deschis focul asupra unei mașini conduse de un cuplu, însoțiți de copilul lor. Angajații au susținut că au fost atacați primii, în timp ce alți martori spun că memebrii grupării au deschis focul pentru că mașina nu s-a îndepărtat din calea convoiului. Poliția irakiană și alte forțe Blackwater s-au implicat și ele în luptă. În total, 20 de civili irakieni au fost uciși. Guvernele SUA și Irak au investigat evenimentul, însă rezultatele cercetărilor nu au coincis niciodată.

Ulterior, la 22 decembrie 2020, președintele Trump i-a grațiat pe cei patru contractori Blackwater implicați în incidentul din Nisour Square, Bagdad din 2007.

Acest incident a stârnit un interes major în SUA pentru aflarea numărului real al forțelor private folosite de Statele Unite în Irak și a adus în discuție probleme de legalitate ale acestora.

În 2007, în urma acestor întrebări a ieșit la suprafață faptul că în Irak numărul contractorilor privați era similar cu cel al membrilor armatei. Însă, la momnetul respectiv, autoritățile au subliniat că misiunea acestor companii private avea scopuri diferite de cele ale armatei. Grupurile de voluntari aveau ca sarcină principală păza oamenilor sau a unor obiective, fără a urma planul guvernului de a câștiga un război.

Blackwater a avut parte în continuare de incidente. În Ajunul Crăciunului din 2006, un angajat beat al companiei s-a certat cu un gardian irakian și l-a împușcat mortal. Americanul a fost evacuat rapid din țară.

Incidentele de genul acesta nu erau rare și ar fi putut fi evitate, însă mercenarii Blackwater nu aveau același statut cu cel al militarilor, nu se confruntau cu aceleași consecințe în cazul unor astfel de evenimente, ceea ce nu a fost pe placul irakienilor.

În februarie 2009, Blackwater și-a schimbat numele în Xe Services LLC și a restructurat compania. Unul dintre lucrurile pe care le-a adăugat a fost implementarea unui program de etică. Ulterior, fondatorul și CEO-ul Erik Prince și-a dat demisia.

Xe Services LLC a fost cumpărat de un grup de investitori care a construit o nouă companie, ACADEMI, iar apoi în 2014 a fuzionat cu o altă firmă pentru a forma Constellis Holdings.

În prezent, centrul de instruire din Carolina de Nord funcționează ca Centrul de Formare al Statelor Unite, unde se efectuează antrenamente tactice și trageri cu armament pentru armată, guvern și forțele de ordine. Compania, mai oferă cursuri de conducere tactică, luptă corp la corp și dresaj canin pentru detectarea explozivilor și drogurilor.

Ce s-a întâmplat cu Erik Prince după Blackwater?

După plecarea din companie, Erik Prince a rămas activ în domeniul militar privat din întreaga lume.

El a fost angajat de prințul moștenitor al Abu Dhabi și s-a mutat în Abu Dhabi în 2010. Aici a fondat compania Reflex Responses (sau R2) și a format o trupă de aproximativ 800 de luptători care au reprezentat interesele Emiratelor Arabe Unite.

Separat, el a recrutat voluntari pentru diverse companii militare private, cum ar fi Executive Outcomes, care este o fostă firmă militară privată sud-africană care și-a câștigat renumele atunci când au fost angajați de mai multe guverne africane, în anii 1990, pentru a învinge rebeliunile.

Apoi, în ianuarie 2011, Prince a început să antreneze aproximativ 2.000 de somalezi pentru operațiuni anti-piraterie în Golful Aden. Acest program a fost finanțat de mai multe țări arabe, inclusiv de Emiratele Arabe Unite și a fost susținut de Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.