Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, s-a întâlnit în cursul zilei de luni la Beijing cu liderul Chinei, Xi Jinping, pentru a doua oară în acest an. În ciuda izolării sale diplomatice ca rezultat al legăturilor cu Vladimir Putin, liderul belarus a abordat teme referitoare la relațiile economice ale țării sale cu a doua economie a lumii, în contextul sancțiunilor impuse de Occident, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Președintele belarus, un apropiat al lui Vladimir Putin, a efectuat o „vizită de lucru” în capitala chineză și a fost primit de Xi la Casa de Oaspeți de Stat Diaoyutai pentru un „prânz de lucru” și trei ore de discuții, potrivit surselor media belaruse.

Lukașenko, care conduce Belarusul din 1994, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, permițând Moscovei să folosească teritoriul său pentru declanșarea conflictului. Cu toate acestea, acum se confruntă cu o economie paralizată, în mare măsură dependentă de comerțul cu Rusia.

Xi Jinping a exprimat disponibilitatea Chinei de a consolida cooperarea strategică cu Belarus și de a dezvolta relațiile bilaterale. El a subliniat importanța implementării proiectelor precum Parcul Industrial China-Belarus și extinderea colaborării industriale dintre cele două țări.

China a fost al șaptelea partener comercial al Belarusului în 2021 și, înainte de conflictul din Ucraina, a ocupat locul doi ca partener de import al țării. Cu toate acestea, Belarusul a achiziționat cu aproximativ trei sferturi mai puțin de la China decât de la Rusia.

Lukașenko a evidențiat potențialul de a intensifica legăturile comerciale cu China și a laudat numeroasele vizite bilaterale dintre partidele chineze și cele belaruse de la ultima întâlnire a liderilor în martie.

Accelerarea cooperării dintre China și Belarus a fost principala temă discutată de Lukașenko și Xi în timpul acestei vizite. Xi a subliniat necesitatea îmbunătățirii facilității de transport transfrontalier și a promovării inițiativelor economice și comerciale, inclusiv a Parcului Industrial China-Belarus.

Belarus se confruntă cu sancțiuni din partea unor țări precum Statele Unite, cele din Uniunea Europeană și Marea Britanie, din cauza sprijinului său pentru invazia Rusiei în Ucraina și a problemelor de reprimare politică îndelungate. Lukașenko i-a mulțumit lui Xi, afirmând că lumea îi va recunoaște Chinei eforturile în cadrul inițiativei sale „Belt and Road”, în contrast cu „țările occidentale care încearcă să taie totul în bucăți”, conform informațiilor furnizate de media belarusă.

Xi Jinping a oferit sprijin pentru îmbunătățirea coordonării și cooperării dintre China și Belarus în cadrul mecanismelor multilaterale, cum ar fi Națiunile Unite și Organizația de Cooperare din Shanghai, susținând că cele două țări sunt forțe importante în reformarea și construirea sistemului de guvernare globală.

Foto: japantimes.co.jp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.