Două noi publicații online au fost declarate vineri (15.10.2021) „agenți ai străinătății’’ de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea și vocile critice la adresa puterii de la Kremlin, informează Reuters.

Ministerul justiţiei a adăugat pe lista cu „agenţi ai străinătăţii’’ portalul de ştiri online Rosbalt.ru şi site-ul web specializat în analiza ştirilor din actualitate Republic.ru.

Rosbalt.ru, care este un site popular, are birouri în Moscova şi Sankt Petersburg, în timp ce Republic funcţionează pe bază de abonamente.

Clasificarea ca „agent al străinătăţii’’ obligă publicația să facă public acest statut în toate textele, videoclipurile şi mesajele postate pe reţelele de socializare, ceea ce este foarte descurajant pentru surse şi agenţii de publicitate şi îngreunează activitatea jurnaliştilor.

„Desigur, Republic nu are finanţări din exterior, există doar graţie banilor de la abonaţi’’, a declarat pe Telegram redactorul său şef, Dmitri Kolezev. Zeci de jurnalişti şi numeroase publicații mass-media independente, inclusiv Rain TV şi Meduza, un site de ştiri popular, au fost declarate „agenţi ai străinătăţii’’ de către instanţe din Rusia.

Pe lista ministerului justiţiei se află, în prezent, aproape 90 de nume, printre care nu se regăsește şi ziarul Novaia Gazeta, al cărui redactor-şef Dmitri Muratov a primit, săptămâna trecută, Premiul Nobel pentru pace, alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totuşi că Premiul Nobel acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un „scut’’ care să îl protejeze de statutul de „agent al străinătăţii’’.

Legislația „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat.

Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul rus consideră că sunt angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor.

 Sură foto: givingcompass.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.