Un proiect de lege care prevede acordarea de autonomie Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputatilor și a fost înaintat către Senat – for decizional in acest caz. Proiectul de lege a fost inițiat de 3 deputați ai UDMR – Biro Zsolt Isvan, Terza Kulcsar și Jozsef Gyorgy și a fost depus la Camera Deputaților la 23.12.2019.

Ulterior a primit mai multe avize negative in comisiile de specialitate. Cu toate acestea, odată ce în România atenția publică s-a mutat către pandemia de coronavirus, proiectul de lege a fost adoptat tacit de deputați, pe 23.04.2020, la exact 4 luni de la depunere. Ca urmare, proiectul a fost îninatat Senatului spre dezbatere, acesta fiind for decizional.

Forma adoptată tacit de Camera Deputaților include și o lista de regiuni din așa numitul Ținut Secuiesc în cazul cărora se va acorda autonomia – teritorii din județele Mureș, Covasna și Harghita. De asemenea în textul proiectului se prevede faptul că limba maghiară devine, în respectivele regiuni, limbă oficială, la fel ca cea română.

Puteți consulta aici tot fluxul pe care l-a parcurs documentul (Pl-x nr. 670/2019 – Propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc).

Sursă foto: huff.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.