Exerciţiile militare din Belarus ar fi urmat să se încheie duminică – Kremlinul voia să retragă toţi militarii ruşi. Dar ambele părţi au motivat prelungirea manevrelor prin „escaladarea conflictului” din estul Ucrainei.

Vestul a sperat într-o retragere a soldaţilor ruşi din Belarus, dar de un semnal cât de mărunt în direcţia detensionării situaţiei nici nu poate fi vorba. Ambele ţări continuă pe o durată nedeterminată manevrele militare care au debutat în urmă cu 10 zile. Preşedintele din Belarus Alexander Lukaşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au decis, pe fundalul „escaladării conflictului” din estul Ucrainei, să „continue verificarea pregătirii de luptă a forţelor statului unional”, a comunicat Ministerul belarus al Apărării. În plus, ministerul a făcut referire la o „înmulţire a activităţilor militare” la graniţele ţării” şi la „agravarea situaţiei în Bazinul Donului”.

Anterior, Rusia dăduse asigurări că-şi va retrage soldaţii din Belarus în această duminică, când era planificată încheierea manevrelor militare. Potrivit SUA şi NATO, Rusia a deplasat în Belarus aproximativ 30.000 de militari în scopul participării la exerciţii.

Între timp, potrivit CBS News care citează surse din interiorul serviciilor de informații ale SUA, comandanții ruși au primit deja ordine pentru a începe o invazie a Ucrainei, iar cei aflați pe teren realizează planuri specifice pentru modul în care vor acționa în sectoarele lor de pe câmpul de luptă.

Într-o postare publicată pe Facebook o oră mai târziu, Ambasada Rusiei la Washington a scris că toate informațiile răspândite de media americană privind o invazie rusească în Ucraina sunt fake-news, fără a se referi în mod specific la informația difuzată de CBS.

Pe de altă parte, potrivit Bloomberg, SUA le-au împărtășit aliaților informația că o invazie rusă ar viza, pe lângă capitala Kiev, încă trei oașe – Harkov în est, Odesa (port la Marea Neagră, la circa 300 Km de Tulcea) și Herson (tot în sud, aflat între Odesa și Crimeea).

Sursă foto: soyuz.by

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.