La 26.03.2020, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenentul Daniel Petrescu, au acordat un interviu pentru Centrul de Televiziune și Film al MApN. Interviul a fost moderat de șeful centrului, colonelul Pavel Petrea, și a vizat măsurile adoptate de Ministerul Apărării Naționale pentru limitarea răspândirii virusului SARS – CoV 2.

De la începutul stării de urgență și odată cu creșterea accelerată a numărului de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus, Armata s-a implicat activ în demersurile pe zona medicală, pe cea de asigurare a ordinii publice și nu numai, în vederea sprijinirii eforturilor de limitare a efectelor produse de virusul care face ravagii în toată lumea.

Așa cum este stipulat și în HG nr. 557/2016, MApN are atribuții strict în ceea ce privește executarea de misiuni de sprijin în cazul unei epidemii.

În interviul acordat Centrului de Televiziune și Film al MApN, ministrul apărării a punctat acțiunile pe care Armata le-a întreprins pentru a ajuta MAI și Ministerul Sănătății, cele două autorități centrale ce se află în prima linie a luptei cu pandemia. Printre măsurile aduse în discuție de generalul în rezervă se numără:

  • misiunile de transport aerian pentru repatrierea unor cetățeni români din Italia, care, din cauza măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID 19, nu și-au mai putut continua șederea în zonă;
  • misiuni de transport aerian pentru aducerea în țară a unor echipamente de protecție medicală din Turcia și Germania;
  • sprijinirea Direcțiilor de Sănătate Publică cu personal militar medical pentru procedura de triaj epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei;
  • instalarea de corturi destinate triajului epidemiologic în facilităţi medicale civile şi militare din ţară;
  • montarea formațiunii medicale ROL 2 în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” de la Otopeni.

„Nu este vorba de o angajare militară în sensul cunoscut de populație. Nu vom folosi tehnică și echipamente grele. Vom folosi acele mijloace logistice prin care să venim în sprijinul populației și al autorităților. Miliarii vor fi alături de Poliția Rutieră în punctele de prezență stabilite”, a mai precizat ministrul pentru a liniști populația și pentru a nu crea panica cu ocazia prezenței militarilor pe străzi.

Nicolae Ciucă și Daniel Petrescu au mai menționat că Armata României își desfășoară activitatea în cadrul legal și constituțional și că militarii angrenați în misiunile de sprijin și în orice fel de activități adiacente vor face tot ce ține de ei pentru a ajuta populația în aceste clipe grele.

Sursă articol: armed.mapn.ro

Sursă foto: romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.