O aplicație dezvoltată de guvernul de la Teheran dedicată telefoanelor mobile cu sistem de operare Android, creată pentru a ajuta la coordonarea răspunsului la epidemia de COVID-19, a fost eliminată de Google din cauza unor acuzații privind posibilitatea folosirii aplicației pentru a-i urmări pe disidenții iranieni.

Aplicația AC19 a fost lansată cu câteva zile în urmă de Ministerul Sănătății și Educației medicale din Iran. Lansarea a fost anunțată printr-un mesaj text trimis fiecărei persoane abonate la serviciile de telefonie mobilă din țară. Mesajul îndemna cetățenii să descarce aplicația printr intermediul unui site sau Google Play Store.

Scopul AC19 este de a ajuta la coordonarea măsurilor la nivel național în încercarea de a combate una dintre cele mai mari focare de coronavirus din lume. Aplicația permite utilizatorilor, după înregistrarea cu un număr de telefon unic, să compare simptomele pe care le au cu cele ale noului virus. Dezvoltatorii aplicației susțin că aceasta poate ajuta ca oamenii să nu suprapopuleze spitalele din țară, care deja nu mai fac față.

Unii utilizatori au devenit suspicioși fiindcă aplicația solicită acces în timp real la datele de geolocalizare, pe care apoi le stochează în bazele de date. După cum menționează site-ul de știri din domeniul tehnologiei ZDNet, unii utilizatori au acuzat guvernul din Teheran că a folosit aplicația AC19 pentru a urmări mișcările cetățenilor. Un expert consultat de ZDNet pentru a examina detaliile tehnice ale aplicației a declarat că nu pare să conțină funcții neobișnuit de intruzive.

Cu toate acestea, compania care a creat aplicația AC19, Smart Land Strategy, a mai dezvoltat în trecut aplicații care au fost utilizate de serviciile de informații iraniene și eliminate ulterior din Google Play Store.

Aplicația continuă să fie disponibilă pe site-urile administrației iraniene și pe alte pagini web.

Sursă articol: intelnews.org

Sursă foto: zdnet.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.