Procuroul general al Poloniei a dispus declanșarea unei anchete în cazul avionului Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk din ordinul lui Lukașenko, după care autoritățile din Belarus l-au arestat pe jurnalistul opozant Roman Protasovici aflat printre pasageri, potrivit Balkan Insight.

Avionul era înregistrat în Polonia, astfel încât incidentul intră sub jurisdicția Varșoviei. Liderii UE și SUA au cerut o anchetă internațională. Avionul Ryanair care zbura de la Atena spre Vilnius a fost interceptat de o aeronavă militară MiG-29 și forțat să aterizeze pe aeroportul din capitala Belarus, sub pretextul unei amenințări cu bombă care s-a dovedit a fi falsă.

„Procurorul general a dispus o anchetă în cazul aterizării forțate a aeronavei Ryanair la Minsk. Cel mai probabil, ancheta va viza și o serie de pași care vor fi luați la nivel internațional”, a transmis un purtător de cuvânt al parchetului general citat de Reuters.

Avionul era înregistrat în Polonia, a precizat adjunctul ministrului de externe, Pawel Jablonski. „Ne așteptăm ca reacția UE să fie una rapidă și foarte fermă”, a declarat Jablonski pentru Reuters, în condițiile în care liderii europeni se vor întâlni luni seara într-o reuniune extraordinară a Consiliului Europeană la care ar urma să fie discutate sancțiuni pentru regimul Lukașenko.

Autoritățile din Polonia ar urma să interzică, la nivel național, companiei aeriene LOT să mai folosească spațiul aerian din Belarus. O decizie similară a fost deja anunțată de țările baltice.

Sursă foto: localfobs.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.