Obiectivele strategice urmărite de România în politicile sale energetice față de Republica Moldova vizează asigurarea securității energetice a statului. Declarații în acest sens au fost făcute de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, relatează infoprut.ro.

Potrivit diplomatului, în acest sens este necesară interconectarea R. Moldova cu spațiul UE, prin România, pentru diversificarea surselor de aprovizionare și asigurarea unei mai mari eficiențe energetice prin reducerea pierderilor.

„Criza curentă a gazului e o dovadă a importanței diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică. E important ca participarea la proiectele în domeniul energiei să ofere șanse corecte tuturor companiilor interesate să intre pe piața Republicii Moldova”, a declarat Daniel Ioniță, în cadrul videoconferinței EU Debates Cafe a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), citat de Radio Chișinău.

De asemenea, diplomatul a menționat că R. Moldova trebuie să se racordeze la spațiul european în materie de energie, „să îmbunătățească activitatea autorităților de reglementare, să asigure un management profesionist în cadrul companiilor energetice și, totodată, să conlucreze strâns cu UE, care poate asigura atât expertiza, cât și un transfer util de bune practici în domeniu”.

Ambasadorul României la Chișinău, a amintit că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, finalizat complet, „este un succes al implicării României și o soluție viabilă pentru diversificarea aprovizionării cu gaz, lucru dovedit deja în actuala criză, când a fost livrată prima cantitate de gaz prin acest gazoduct pentru a compensa presiunea de sistem”.

Amintim că Republica Moldova s-a confruntat cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la finele lunii septembrie, acesta fiind prelungit pentru luna octombrie la prețul de 780 de dolari pentru mia de metri cubi, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut.

În ciuda prețului ridicat, Gazprom a redus semnificativ livrările către Republica Moldova, Guvernul de la Chișinău fiind nevoit să înceapă procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative.

În același timp, autoritățile R. Moldova au continuat negocierile „deloc ușoare” cu Gazprom. Astfel, gigantul rus a informat că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale, doar dacă Chișinăul va achita datoria de circa 700 milioane de dolari.

Recent în urma unor negocieri de trei zile la Sankt Petersburg, Republica Moldova și gigantul rus Gazprom au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește prelungirea contractului de livrarea a gazelor naturale.

Sursă foto: Economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.