Rusia ar fi interceptat o conversație internă între ofițerii armatei germane (Bundeswehr) despre ipotetica utilizare a rachetelor de croazieră Taurus în Crimeea, anunță Deutsche Welle. Ministerul federal al Apărării a confirmat existența unei investigații menite să afle în ce măsură ”comunicațiile din zona Forțelor Aeriene au fost interceptateiar oficiul de contrainformații militare ”a demarat toate măsurile necesare”. Potrivit ziarului electronic Frankfurter Rundschau, conversația ar fi avut loc pe 19 februarie, anul acesta, și ar fi fost purtată prin intermediul aplicației de teleconferințe Webex.

Alerta de securitate a izbucnit la Berlin în momentul în care agenția de presă rusă Ria Novosti și postul de propagandă al Kremlinului RT au publicat un fragment de cinci minute dintr-o presupusă înregistrare a unei conversații între șeful Forțelor Aeriene Germane, Ingo Gerhartz, și alți ofițeri de rang înalt al Luftwaffe. Aceștia discută despre capacitățile rachetei de croazieră Taurus și ce provocări ar fi asociate cu livrarea în Ucraina, cu referire directă la podul ce leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea. Potrivit ziarului german, ofițerii ar fi vorbit și despre modalități prin care rachetele Taurus ar putea fi folosite de ucraineni chiar și fără a raporta armatei germane date specifice cu privire la țintele vizate.

Publicația Der Spiegel a confirmat autenticitatea înregistrării, un fals generat de inteligența artificială fiind puțin probabil.

Îngrijorare la Berlin, instigări la Moscova

Dacă această poveste se dovedește a fi adevărată, situația ar fi extrem de problematică”, a comentat președintele comisiei de control parlamentar a serviciilor secrete, Konstantin von Notz. ”Se pune întrebarea dacă acesta este un eveniment izolat sau o problemă structurală de securitate”, a adăugat deputatul Partidului Verzilor. ”Mă aștept ca toate informațiile de context să fie de urgență clarificate”, a apreciat membrul ecologist al Bundestagului, într-o declarație pentru rețeaua de presă RND.

Roderich Kiesewetter, specialistul în chestiuni de apărare din grupul parlamentar conservator CDU/CSU, a avertizat asupra publicării altor conversații interceptate. ”Cu siguranță au fost ascultate și alte discuții și ar putea fi făcute publice la o dată ulterioară, în beneficiul Rusiei”, a sugerat reprezentantul opoziției, preluat de portalul de știri ZDFheute. Kiesewetter presupune că ”informațiile au fost scurse acum cu intenția de a preveni o livrare Taurus din Germania”.

Pe de altă parte, nu sunt excluse nici alte calcule propagandistice sau de manipulare politică. Faptul că la postul de televiziune RT, subiectul a fost abordat, vineri, 1 martie, chiar de șefa instituției, Margarita Simonian, o apropiată a președintelui Vladimir Putin, arată că regimul de la Kremlin se bazează pe acest subiect pentru a portretiza din nou Germania ca fiind ”parte în război”. Pe canalul său de Telegram, citat de publicația germană Merkur, fostul președinte Dimitri Medvedev a cerut chiar ”moartea” pentru ”veșnicul dușman (…) ocupantul fascist german”.

Cancelarul Scholz se opune livrărilor de rachete Taurus

Aflat la Vatican, cancelarul federal Olaf Scholz (SPD) a promis în această după amiază (sâmbătă, 2 martie 2024) lămuriri urgente în acest caz, pe care îl consideră o ”situație foarte serioasă”. La începutul săptămânii, cancelarul și-a justificat din nou respingerea livrărilor de  rachete Taurus, folosind în primul rând argumente de natură tehnică. Utilizarea rachetelor de către Ucraina ar necesita participarea soldaților germani, Scholz se teme că astfel Germania ar putea fi atrasă indirect în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, Verzii și FDP, partenerii din coaliția de guvernare ai SPD, pledează deschis pentru livrările de Taurus către Kiev.

Raportul despre presupusa conversație interceptată dintre ofițerii Bundeswehr a venit în aceeași zi în care mai multe instituții de presă au raportat că Jan Marsalek, fost director operativ al grupului de servicii financiare Wirecard, pare că ar fi fost activ pentru serviciile secrete rusești de ani de zile. După cum relatează publicația germană Spiegel, postul public de televiziune ZDF, ziarul liberal austriac Standard și platforma rusă de opoziție The Insider, care citează servicii secrete occidentale, fostul manager dat în urmărire internațională ar fi în relații strânse, încă din anul 2014, cu informațiile militare ruse GRU și cu deputați din Duma de Stat a Federației Ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.