Liderul mișcării de rezistență afgane spune că nu se va preda niciodată, dar admite că este dispus să discute cu talibanii despre un acord de pace. În primul său interviu după preluarea controlului de către talibani, acordat publicației franceze Paris Match, citat de Hotnews, Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant Ahmad Shah Massoud, acuză faptul că nu i s-au dat arme să lupte împotriva talibanilor.

Ahmad Massoud s-a refuigat în zona sa natală valea Panjshir, la nord de Kabul, împreună cu fostul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh.

„Prefer să mor decât să mă predau” a declarat Massoud pentru publicația franceză, în primul său interviu de la preluarea puterii de către talibani. „Sunt fiul lui Ahmad Shah Massoud. A mă preda nu există în vocabularul meu”, a mai spus acesta. Tatăl său, este considerat un erou al luptei împotriva invaziei sovietice din anii ‘70-‘80.

Massoud susține că mii de bărbați i se alătură în mișcarea națională de rezistență din Valea Panjshir, regiune care nu a fost niciodată cucerită de trupele sovietice în 1979 sau de talibanii care s-au aflat la putere în perioada 1996-2001.

El a reluat apelul adresat liderilor comunității internaționale, inclusiv președintelui francez Emmanuel Macron, și și-a exprimat amărăciunea pentru că a fost refuzat atunci când a cerut armament pentru a se lupta cu talibanii, cu foarte puțin timp înainte de căderea Kabulului.

„Nu pot uita greșeala istorică făcută de cei cărora le-am cerut arme, cu doar opt zile în urmă, în Kabul. Au refuzat. Iar aceste arme sunt acum în mâinile talibanilor, de la artilerie, la elicoptere sau tancuri americane”, relatează Massoud.

Președintele american Joe Biden își apăra decizia de retragere accelerată din Afganistan, acuzând, printre altele, că armata locală instruită și dotată cu armament de americani a refuzat să lupte pentru propria lor țară.

Deși este gata de luptă, Massoud a adăugat că este dispus și să discute cu talibanii, expunându-și termenii pentru încheierea unui eventual acord. „Putem vorbi. În orice război există tratative, iar tatăl meu vorbea întotdeauna cu dușamnii săi”, mai spune liderul rezistenței anti-talibane.

„Să ne imaginăm că talibanii sunt de acord să respecte drepturile femeilor, ale minorităților, democrația, principiile unei societăți deschise. De ce să nu încercăm să le explicăm că aceste principii sunt benefice pentru toți afganii, inclusiv pentru ei?”, a mai spus acesta.

Tatăl lui Massoud, un francofil cu strânse legături cu Parisul și lumea occidentală, în general, era supranumit „Leul din Panjshir” pentru rolul pe care l-a jucat în timpul ocupației sovietice din anii 1980 și al regimului taliban din anii 1990.

El a fost asasinat de gruparea teroristă Al-Qaeda cu doar două zile înainte de atentatele de la 11 Septembrie 2001.

Sursă foto: thetimes.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.