Civilii afgani care au fost recrutați de CIA ca agenți spun că se tem de represalii din partea talibanilor care au revenit în forță odată cu retragerea treptată a forțelor americane din Afganistan.

În luna aprilie, președintele Joe Biden a anunțat că trupele americane vor părăsi Afganistanul până la data de 11 septembrie. Această dată va marca 20 de ani de la atacurile teroriste din 11.09.2001, care au determinat Washingtonul să trimită trupe pe teritoriile afgane.

CIA a reprezentat o componentă majoră a prezenței SUA în Afganistan din ultimele două decenii. În desfășurarea acrivităților, CIA s-a bazat în mod constant pe localnici pentru culegerea de informații, pentru activități de traducere și pentru paza obiectivelor și personalului.

Acum, mulți dintre agenții care au colaborat, sub o formă sau alta, cu ofițerii americani, se tem că își vor pierde protecția odată cu retragerea trupelor și se așteaptă la represalii din partea talibanilor. Potrivit The Wall Street Journal, agenții din plan local ai CIA spun că „viața lor este acum în pericol”. Un număr mare dintre aceștia au depus deja cereri de viză specială pentru imigrare în SUA, ca parte a programului Departamentului de Stat al SUA, care își propune să ofere protecție localnicilor care au desfășurat „activități sensibile” în numele guvernului american.

Dar obținerea vizei speciale este destul de complicată și costisitoare, plus că există foarte multe întârzieri în proces în momentul de față. The Wall Street Journal precizează că, deși legea prevede ca cererile de viză specială să fie procesate în termen de nouă luni, durează în prezent între trei și cinci ani până se soluționează o astfel de cerere. Departamentul de Stat declară că lucrează în prezent pentru soluționarea a 18.000 de aplicații restante provenite din întreaga lume.

Situația este deosebit de gravă pentru agenții locali afgani ai CIA, spune WSJ, deoarece mulți consideră că este dificil să demonstreze că au lucrat pentru Agenție. Păstrarea evidențelor CIA a fost menținută la un nivel minim de-a lungul timpului, în special în primii ani ai conflictului. În plus, este posibil ca mulți să nu fie menționați în evidențele agenției americane tocmai pentru a le proteja identitatea.

Ca răspuns la solicitările de prelucrare mai rapidă a cererilor de vize speciale pentru imigranți, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la începutul acestei luni: „Suntem hotărâți să ne îndeplinim obligația față de cei care ne-au ajutat, care și-au pus viețile lor și ale familiilor lor în pericol lucrând cu armata noastră, lucrând cu diplomații noștri”.

Sursă foto: cia.gov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.