Armata americană consideră că transferul de avioane de luptă ruse în Libia nu ar fi neapărat un punct de cotitură în ecuația războiului civil libian, dar ar putea sprijini Mosocova să își asigure o fortăreață geostrategică în Africa de Nord.

Comandamentul Africii ar Armatei SUA (AFRICOM) preciza cu câteva zile în urmă că avioane MiG și Sukhoi ar fi fost trimise de Rusia la baza aeriană Al-Jufra din Libia, după ce au tranzitat Siria pentru a schimba marcajele, cu scopul de a susține ofensiva forțelor Armatei Naționale Libiene (LNA), conduse de mareșalul Khalifa Haftar.

Acuzațiile au fost negat de reprezentanți ai LNA, dar și de un oficial al parlamentului de la Moscova.

Generalul de brigadă Gregory Hadfield, adjunct al direcției de informații a AFRICOM, a confirmat prezența aeronavelor ruse la baza aeriană libiană. Acesta a precizat că avioanele nu au fost încă operaționalizate în cadrul conflictului, dar ar putea oridcând să sprijine acțiunile lui Khalifa Haftar și a forțelor conduse de acesta.

La rândul lor, forțele guvernului de la Tripoli (GNA) au primit sprijin din partea Turciei, inclusiv prin atacuri cu drone.

Dar generalul Hadfield avertizează că Federația Rusă nu vizează neapărat o victorie în războiul civil din Libia și nici nu este esențială pentru promovarea intereselor ruse în regiune. „Sprijinirea LNA și a mareșalului Haftar, nu vizează câștigarea războiului, ci dezvoltarea de fortărețe”, a declarat generalul american pentru câțiva reporteri.

O mare problemă pentru SUA ar fi dacă Moscova ar folosi astfel de locați pentru a-și desfășura rachetele. „Dacă Rusia își va asigura o poziție permanentă în Libia și va desfășura sisteme de rachetă cu rază lungă de acțiune, aceasta va schimba jocurile pentru Europa, NATO și multe națiuni occidentale”, a mai spus adjunctul direcției de informații a AFRICOM.

Sursă foto: dia.mil

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.