Scriam cu o săptămână în urma despre cum Ankara a recunoscut că spionează oamenii de afaceri turci aflați în afara granițelor naționale, în special pe cei care fac parte din Mișcarea Gulen. Se pare că o abordare similară există și la nivelul autorităților saudite.

Potrivit unui material publicat de „The Guardian”, guvernul de la Riad are capacitatea de a exploata un sistem de monitorizare vechi de zeci de ani înglobat în rețeaua globală de telecomunicații mobile pentru a-și spiona cetățenii în timp ce călătoresc peste hotare.

Presupusele documente furnizate de un denunțător anonim arată că ar putea fi implicați cei mai mari trei furnizori de servicii de telecomunicații celulare din Arabia Saudită, și anume Mobily, Zain și Saudi Telecom.

Denunțătorul a spus ziarului că aceste companii „armează tehnologiile mobile”, sub conducerea monarhiei saudite, care este bine cunoscută pentru suprimarea disidenței politice din interiorul și din afara regatului petrolului.

Presupusa metodă de supraveghere se bazează pe protocoalele SS7, o caracteristică veche a sistemului global de telecomunicații celulare, care permite furnizorilor de telefonie mobilă să ofere servicii utilizatorilor de telefoane mobile în timp ce călătoresc în afara granițelor (roaming).

Sistemul SS7 oferă posibilitatea unui telefon mobil înregistrat într-o anumită țară să fie utilizat dintr-o țară diferită și să fie taxat pentru respectivul serviciu. Însă, pentru a face acest lucru cu precizie, sistemul SS7 permite furnizorului de servicii să urmărească dispozitivul care este taxat pentru apelul telefonic. Procesul are loc prin ceea ce este cunoscut în limbajul de telecomunicații celulare ca „Provider Subscriber Location”/PSL – solicitare de furnizare a locației.

Potrivit „The Guardian”, furnizorii de telecomunicații celulare din Arabia Saudită au făcut abuz de PSL-uri în ultimii ani. Acest lucru indică posibile încercări de a urmări mișcările fizice ale utilizatorilor de telefoane mobile din statul saudit care călătoresc în străinătate. Nu se precizează în material cât au durat operațiunile de supraveghere și în câte țări au fost derulate.

Sursă articol: theguardian.com

Sursă foto: middleeasteye.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.