Procesul a doi foști ofițeri de informații francezi a început luni (06.07.2020) la Paris, aceștia fiind acuzați de autoritățile franceze că au spionat pentru China în anii 1990 și 2000, informează Le Parisien. Oficialii francezi au fost destul de discreți cu privire la cei doi, dar rapoartele mass-media au sugerat că foștii ofițeri de informații au fost găsiți vinovați pentru acțiuni de spionaj în favoarea guvernul chinez.

Cei doi bărbați au fost identificați în reportajele media doar ca „Henri M.” și „Pierre-Marie H.”. Se spune că ambii sunt foști angajați ai serviciului extern de informații francez – Direcția Generală pentru Securitate Externă (DGSE). Un al treilea suspect, „Laurence H.”, care se presupune că este soția lui „Pierre-Marie H.”, este acuzată că „ascunde proprietăți derivate din spionaj în numele unei puteri străine, care ar putea dăuna intereselor fundamentale ale națiunii”.

Potrivit rapoartelor din mass-media franceză, „Pierre-Marie H.” a fost arestat la sfârșitul anului 2017 în timpul unei escale pe aeroportul din Zurich. S-a descoperit că transportă o cantitate mare de numerar nedeclarat, care i-ar fi fost înmânată de către ofițerul său de legătură chinez, în urma unei întâlniri pe „o insulă din Oceanul Indian”.

 „Henri M.” fusese numit șef al stației DGSE în capitala chineză, Beijing. Se presupune că el a acționat în China sub acoperirea diplomatică de secretar secund la ambasada Franței de la Beijing. Cu toate acestea, el a fost rechemat la Paris la mai puțin de un an după începerea misiunii sale externe, după ce s-a aflat că are o aventură cu translatorul ambasadorului, femeie cu cetățenie chineză. În 2003, după trecerea sa în rezervă, „Henri M.” s-a mutat în China, unde s-a căsătorit cu translatorul și s-a stabilit în insula Hainan din sudul Chinei.

Ofițerii au fost arestați în 2017, după o lungă operațiune a structurilor de contrainformații franceze, care a durat câteva luni. Ambii bărbați sunt acuzați că „au furnizat informații unei puteri străine” și că fac acest lucru „dăunând intereselor fundamentale ale națiunii franceze”. Oficialii francezi au descris cazul celor doi ca fiind „extrem de grave”. Procesul va avea loc într-o curte specială care se va reuni în spatele ușilor închise. Verdictul urmează să fie anunțat pe 10.07.2020. Dacă sunt condamnați pentru toate acuzațiile care li se aduc, cei doi bărbați riscă 15 ani în spatele gratiilor.

Sursă foto: dw.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.