Potrivit portalului e-licitatie.ro, Unitatea Militară 02523 din cadrul Ministerul Apărării Naționale a scos la licitație, la 31.03.2020, un contract ce are stipulat ca obiect „Lucrări de execuție pentru proiectele clasificate NATO Security Investment Programme din cadrul pachetului de capabilităţi CP 9A0996 – RSOM (Reception, Staging and Onward Movement), NSIP 3RS35002 – Realizare bază de staționare temporară”.
Pogramul de investiții de securitate al NATO (NATO Security Investment Programme/NSIP) este un program pe termen lung susținut financiar de toate statele membre. Pe baza cerințelor identificate de procesul de planificare a apărării NATO (NDPP), NSIP oferă capabilități de finanțare comune necesare pentru realizarea nivelului de ambiție al Alianței. Mai multe detalii despre program și criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de companii ce pot participa la licitații găsiți pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Contractul va fi acordat în urma organizării unei licitații restrânse, pentru executarea lucrărilor de construcție a unei baze temporare de staționare NATO, în Tunari, în apropiere de București. Data limită de depunere a ofertelor este 11.05.2020.
Conform „Cotidianul”, este vorba, de fapt, de transformarea totală a vechii cazărmi 1026 Tunari, iar lucrările, care vor costa aproximativ 87 de milioane lei, vor presupune, în prima fază, dezvoltări de tip imobiliar. Printre acestea, noi spații de cazare, popotă, facilități medicale, rampe de încărcare-descărcare, zonă depozitare materiale, zonă depozitare materiale speciale, construcție drumuri și alei, împrejumuire și porți control acces, ateliere auto, heliport.
Ceea ce putem să constatăm este că prezența militară a NATO pe teritoriul României se consolidează tot mai puternic. Baza militară de la Tunari va fi cea de 4-a bază a Alianței din România, alături de cele de la Kogălniceanu, Deveselu și Cincu.
Ceea ce trebuie să se întrebe și să analizeze temeinic autoritățile de la București este dacă o prezență militară extinsă a NATO este un lucru absolut necesar într-un moment în care state membre ale Alianței precum SUA și Italia solicită ajutor de la Kremlin, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Sursă foto: nato.int