Cel puțin 500 de paramilitari din controversatul grup privat rus Wagner au sosit la Bamako, capitala Mali, au confirmat surse locale de securitate pentru Agenția Anadolu, anunță Newsweek.

„Confirmăm sosirea a 500 de soldați ruși”, au declarat o sursă oficială pentru Agenția Anadolu, cerând să nu fie numită din cauza restricțiilor de a vorbi cu presa.

Soldații vor fi dislocați în zece locații din țară, potrivit presei locale.

Oficialii francezi acuză că puciștii din Mali au angajat grupul rus Wagner pentru a evita organizarea de alegeri și pentru a rămâne la putere.

Potrivit unor rapoarte occidentale, mercenarii sunt  plătiți de către puciști cu 10 milioane de dolari pe lună.

Desfășurarea mercenarilor ruși în Mali deschide,  potrivit guvernelor occidentale, un nou front al Kremlinului, în același timp în care Moscova a adunat forțele militare în jurul Ucrainei.

Mercenarii sunt mai puțin costisitori decât o armată permanentă, iar acțiunile lor – important pentru guvernele dornice să evite confruntările directe și victimele militare sub steaguri naționale – ușor de negat.

Recent, 15 țări europene, în special Franța, care are armată în Mali, ca parte a luptei împotriva terorismului, au anunțat într-un comunicat că au luat act de „implicarea Guvernului Federației Ruse în acordarea de sprijin material pentru desfășurarea grupului Wagner în Mali” și a cerut „Rusiei să adopte un comportament responsabil și constructiv în regiune”.

Acestea au condamnat desfășurarea de mercenari ruși pe teritoriul republicii, avertizând că aceasta ar putea deteriora și mai mult situația de securitate din Africa de Vest.

Implicarea grupului ar „înrăutăți situația drepturilor omului în Mali” și va amenința Acordul pentru Pace și Reconciliere din țară.

Regis Hounkpe, directorul executiv al InterGlobe Conseils, o firmă de consultanță specializată în comunicare strategică și expertiză geopolitică, a declarat că “forța antiteroristă franceză recent retrasă, Barkhane, nu a avut efectul dorit. La granițele sale amenințarea teroristă este încă evidentă. Junta militară din Mali a considerat că este de preferat să se angajeze în cooperare cu un nou actor, Wagner”.

Mali este din 2012 scena unor operaţiuni ale grupărilor jihadiste legate de Al Qaida şi organizaţia Stat Islamic, precum şi a violenţelor comise de „miliţii de autoapărare” şi bandiţi. Forţele regulate sunt la rândul lor acuzate de abuzuri.

Violenţa ce a început în nord în 2012 s-a extins în centru, apoi în statele vecine Burkina Faso şi Niger. Ea a făcut mii de morţi civili şi militari, precum şi sute de mii de persoane strămutate, în ciuda desfăşurării forţelor ONU, franceze şi africane.

Preluarea puterii la Bamako de către armată în favoarea unui puci în 2020 nu a oprit spirala violenţelor.

Sursă foto: peaceinsight.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.